İslam Memiş cebinde TL olanlara seslendi: ''En karlı yatırım aracı belli! Fırsatı kaçırmayın''

İslam Memiş cebinde TL olanlara seslendi: ''En karlı yatırım aracı belli! Fırsatı kaçırmayın''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, TL mevduatı bulunan vatandaşlar için ender rastlanan bir fırsatın gerçekleştiğini hatırlatarak, "Şimdi alanın 6 ay sonra zarar etme şansı yok" ifadelerini kullandı. İşte Memiş'in yatırımcılara verdiği kritik tavsiyeler...

TURGAY SAKARYA / GÜNBOYU

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından paylaşılan 25 baz puanlık faiz artırım kararının ardından ons altın 2080 dolar ile tarihi zirvesini görmüş olsa da, gün içerisinde yine ABD tarafından gelen tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olması dolar endeksinde toparlamayı hızlandırdı ve ons altın yeniden 2000 dolar bandına çekildi.

Türkiye'de yatırım piyasalarında tedirginliğin hakim olduğunu belirten ekonomist İslam Memiş, altın ve emtialar başta olmak üzere alım-satım işlemi yapmak isteyen yatırımcıların tuzağa çekilme ihtimalinin giderek yükseldiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"MUHTEŞEM BİR ALIM FIRSATI SİZİ BEKLİYOR"

"Altın ve gümüş fiyatlarındaki dengesiz fiyatlama devam ediyor. Yön kırılımı nasıl olacak, makas aralıkları ne olacak ve yatırımcı nasıl karar vermeli? Herkesin aklındaki sorular bu şekilde son günlerde.

Döviz mi emtia mı diye soran arkadaşlara borsanın daha cazip olduğunu belirtiyorum. Her ne kadar döviz kurları fazlaca baskılansa da, getiri açısından emtialar ve borsa kadar verimli olmayacağını biliyoruz arkadaşlar. Borsa İstanbul endeksi 4500'ün altına çekilmiş durumda ve 4000 ile 4500 seviyelerinin her zaman çok iyi bir alım fırsatı olduğunu belirtmiştim.

Yıllık bazda yol haritamızda herhangi bir değişiklik yok. Borsa tarafında işlem yapan arkadaşlara, daha önce de ifade ettiğim gibi borsa tarafında yaşanan düşüşleri, acemi yatırımcılar ve kısa vadeli bu piyasada dolaşanları üzdüğünü, bu kayıplarla birlikte dert yandığını görüyoruz ancak çok gereksiz hareketler. Çünkü her seçim öncesi piyasalarda satış baskısı olur ve 'bekle gör' moduna geçilir. Şu anda yüzde 29'a kadar gerilemiş bir yabancı yatırımcı oranı var borsamızda.

Tabii ki yabancı yatırımcıların buradaki bekleme süresi 6 ay, yerlilerin ise 28 gün. Yaş ortalamasına bakıldıkça da her geçen gün gençleşen bir yatırımcı profili mevcut. Yatırımcıların da büyük bir bölümünün profesyonel destek almadığını görüyoruz. 2023 için şu şekilde bir düşüncemiz vardı. Evet, borsa tarafında yine kazançlı bir yıl olacaktır ancak 2022'de olduğu gibi bereketli bir sene geçmeyecektir demiştik.

Benim için en önemli olan şu oldu, özellikle 2023 yılında profesyonel yatırımcıların acemileri çok net sirkeleyeceğini belirtmiştim ve yaşananlar da buna işaret ediyor. Söylediğimiz seviyeler de gerçekleştiği için, en az 4000-4500 puan aralığında bence en az 3 hisse senedi satın almak, elbette kurumsal şirketlerden bahsediyorum. Sektörleri de dağıtacaksınız. Yaz aylarına giriyoruz mesela, hangi sektörler ön plana çıkar? Havacılık bunlardan biri.

"ŞİMDİ ALANIN YIL SONUNDA ZARAR ETME ŞANSI YOK"

Gıda tarafında hisse seneti alabilirsiniz, sanayi ve teknoloji tarafında fırsatlar mevcut. Burayı hedefledikten sonra en az 6 ay bekleyip, yıl sonuna kadar hareket etmeyen yatırımcının kaybetme ihtimali olmadığını düşünüyorum. Tabii ki önümüzdeki hafta artık seçim önceki son hafta. Hem borsa tarafında hem de dövizde sert dalgalanmalar görebiliriz. Bu sert dalgalanmalarla birlikte yatırımcıların da kafaları oldukça karışacaktır.

Bir yatırım aracı sert şekilde değer kaybedince alınır, kazanınca da satılır. Düşükken alıp, yüksekken satmaya dikkat edin. Acemli yatırımcılar maalesef dolarla borsada maliyet yapmayı bilmiyorlar. Sadece kendi şirketinin hissesindeki değeri takip ediyorlar. Yani bugün ben 100 bin liralık bir hisse aldım, 105 bin mi oldu 95 bin mi oldu bu tarafla ilgileniyor.

Dolar kuru resmi kur tarafında 19.50 seviyelerinde, Kapalıçarşı'da ise 20.42 bandında hareket ediyor. Bugün çok önemli bir veri geldi. ABD'de tarım dışı istihdam verisi 253 bin olarak açıklandı. Beklenti 180 bin civarındaydı. Dolayısıyla dolar endeksinde hızlı bir toparlanma oldu. Altın da bu veriler sonrası yeniden düşüşe geçti.

ONS ALTIN YAZ AYLARINDA REKORA KOŞACAK

Elbette küresel ölçekteki dalgalanmalarla birlikte, Türkiye'deki döviz kurunda da büyük bir panik ve belirsizliğin yansımasını gösteren sert iniş ve çıkışlar söz konusu. 14 Mayıs'ın ardından kur tarafında hızlı bir artış mümkün, elbette ons fiyatlarındaki yükselişle birlikte çarpan etkisi söz konusu olacaktır ve altın fiyatlarının çok hızlı yükseldiğini görebiliriz. Yıl sonuna kadar, belki de yaz aylarının bitişinde altının 2350 dolar direncini kırmasını bekliyorum. Gram ve çeyrek altında da aynı şekilde tarihi rekorlar yaşanacaktır, özellikle ilk aşamada 1450 TL sonrasında ise 1550 TL'nin gösterge kurunda aşıldığını göreceğiz gram tarafında.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Öne Çıkanlar