İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: "Hemen hazırlığa başlayın"

İslam Memiş altın sahiplerini uyardı:  "Hemen hazırlığa başlayın"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, gün içerisinde 1613 liraya yükselerek rekor kıran gram altının ardından takipçilerine seslenerek önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, emtia piyasalarında yaşanacak önemli gelişmeler için tarih vererek "Altını daha fazla tutamazlar, hazırlığa başlayın" uyarısında bulundu.

Serpil Demir / Günboyu

Türkiye'de ve dünyada her gün piyasalara yeni yatırım araçları çıkmasına karşın, vatandaşların en gözde tercihi olan altın zirvedeki yerini korumaya devam ediyor.

2023 yılına sert bir yükselişle başlamasına karşın şubat ayında geri çekilen ve bütün getirisini sıfırlayan altın, ABD''de yaşanan bankacılık krizinin ardından yeniden atağa kalkmıştı. Son aylarda yeniden yatay seyir izleyen altında özellikle ABD tarafında paylaşılan tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden düşük gelmesi piyasaları harekete geçirdi.

Sene başından bu yana ekonomistler tarafından yaz aylarında altının sert sıçramalar yapacağı vurgulanırken, Türkiye'de emtia piyasaları denilince akla gelen ilk isim olan ekonomist İslam Memiş'ten de yatırımcılara kritik uyarılar geldi.

Kapalıçarşı'nın nabzını tutan Memiş, gün içerisinde 1313 lirayı görerek tarihi zirvesine ulaşan gram altının ardından yeni yükselişler için tarih verdi. Memiş, 28 Mayıs seçimlerinin ardından gösterge kur ile fiziki piyasalar arasındaki makas aralığının kapanmış olmasına karşın bu hafta itibariyle altının ekran kuru ile Kapalıçarşı fiyatları arasında 20 liralık bir fark açıldığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"ABD'DEN GELEN VERİLER ALTINDA SIÇRAMAYA NEDEN OLDU"

"Bugün saat 15.30'da ABD'den gelen tarım dışı istihdam verileri ve çok açık bir şekilde uluslararası piyasalarda doların karşısındaki tüm yatırım araçlarının değer kazanmasına yol açtı. Kısa vadede altın için sert ve istikrarlı bir yükseliş anlamına gelmese de ons altın fiyatlarında 1960 dolar sınırının geçilmesine neden olabilecek bu veriler, bu direncin aşılmasının ardından yapılacak kar satışlarıyla yeniden geri çekilme olarak yatırımcıya dönecektir.

Uzun vadeli düşünenler içinse şu anda yaşanan yukarı yönlü hareketlerin yalnızca fragman olduğunu söyleyebiliriz. Yayınlanan Fed tutanaklarında her ne kadar şahin tonda açıklamalar yapılıyor olsa da, Fed'in artık yeni bir 25 baz puanlık faiz artırımına gideceğini düşünmüyorum. Mayıs ayında yapılan artışın 2023 yılı içerisindeki son artış olduğu fikrindeyim ancak Fed şu anda söylem gücünü kullanarak piyasaları manipüle ediyor ve altını baskılıyor. Ancak bu baskıyı uzun süre sürdürmeleri imkansız.

"ALTINDA BÜYÜK BİR YÜKSELİŞ BİZİ BEKLİYOR"

Bu nedenle geçmiş aylarda da hatırlattığım gibi ons altında yıl sonuna doğru 2350 dolar seviyelerinin görülme ihtimali güncelliğini koruyor. Altın yatırımcısı sakin olmalı, piyasaları acele etmeden izlemeye devam etmeli. Yaz aylarının sonuna doğru altında büyük bir kırılma ve hızla yükselen bir grafik bizi bekliyor.

Buna karşın şu an için kesintisiz bir yükselişten bahsetmek mümkün değil. Özellikle 1860 - 1960 dolar bant aralığına sıkışmış bir ons görmeye devam edeceğiz. Kar satışlarının ardından paritede düşüşler gözlemlenecek olsa da uzun vadeli bir aşağı yönlü hareket beklemiyorum.

"UCUZA ALTIN ALMAK İÇİN SON FIRSATINIZ OLACAK"

2023 altının yılı olacak demiştim. Bu iddiamda hala ısrarcıyım. Emtiaların tamamı, özellikle gümüş madeni oldukça kazançlı bir yıl yaşayacaktır. Belki de getiri bakımından altını sollayacak tek yatırım aracı gümüş olacak.

Ons altının bu tarihten sonra son bir düşüş gerçekleştireceği ve belki de yeniden 1900 doların altını test edeceği düşüncesindeyim. Buralara gelinmesi halinde yatırımcıya son kez alım fırsatı veriliyor demektir. Geçtiğimiz hafta belirttiğim gibi, dip fiyattan alım yapmak isteyenler için 2023 penceresi kapanmak üzere. Ancak ilerleyen aylarda da kazanç sağlamak mümkün çünkü ons için 2350 dolarlık bir sınırın kırılacağını beklemekteyim yıl içerisinde. Piyasalarda her zaman alım fırsatları olmuştur ve her zaman da olacaktır.

"ALTINDA BEKLEYENLER YIL SONU CEPLERİNİ DOLDURMUŞ OLACAK"

Doğal olarak döviz tarafındaki artışın yanı sıra uzun vadeli yatırımda ons altındaki artışlara bağlı olarak gramda da yükselişler yaşanacaktır. Gün içerisinde 1313 liraları gören gram altın, 28 Mayıs seçimlerinden sonra dövizde yaşanan sert yükselişten destek almış durumda. İlerleyen aylarda ise dolar kurunun yanı sıra ons tarafında da bir yükseliş yaşanacağı için gram altının Türk lirası karşısındaki değerlenişi çift yönlü bir destek almış olacak. Burada uzun süreli bekleyenler, yılın sonunda ceplerini en çok dolduranlar olacaktır

Ons altın 1900 doların altına düşmeyecek olsa bile bu hafta için hala alım fırsatı olarak görünebilir. Gelecek haftalardan itibaren, özellikle kripto paralar için de boğa sezonunun başladığına yönelik işaretler gelmeye devam ederken, altında da sert ve uzun soluklu yükseliş yaşanabilir. Belki de bu kırılma gelecek hafta yaşanacaktır o yüzden haftanın açılış seansına dikkat etmek gerekiyor. Fırsat alımı yapmak için önümüzdeki iki günün çok iyi bir pencere olduğunu düşünüyorum.

"BİR DÜŞERSE İKİ YÜKSELECEK"

Her zaman söylediğim gibi bana sürekli "Altın zirveyi gördü, satış yapmalı mıyız? Düşüş olacak mı?" soruları geliyor. Altın zirveyi görmedi. Şu an için bedavadan biraz pahalı diyebiliriz hatta. Düşüş olacak mı konusuna gelirsek. Evet, düşecek. Hiçbir yatırım aracı sonsuza kadar yükselmez ancak uzun vadeli konuşuyorsak, altın bir düşersek iki yükselecek. Bu yüzden burada sabırlı olmak ve her kırılmada oltaya gelmemek önemli.

Borsa, kripto paralar ya da döviz için de aynı kurallar geçerli. Zirve fiyatlarda alım yapıp, düşüşlerde satmak maalesef küçük yatırımcıların bir türlü terk etmediği bir alışkanlık oldu. Burada paniklemeyen ve birikimini koruyanlar yatırımcının mutlak suretle mutlu çıkacağını düşünüyorum."

Memiş, yaptığı yorumların kesinlikle yatırım tavsiyesi olmadığına dikkat çekerken, vatandaşları bu ifadelerden hareket edip alım-satım yapmama konusunda kesin bir dille uyardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar