Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

İşitme engellilerin ihtiyaçları

17 Nisan 2021 tarihinde Dernek tarafından Sağlık Bakanlığı'na sorulan soru;

"https://covid19.saglik.gov.tr adresli Sağlık Bakanlığı'na ait kovid-19 resmi bilgilendirme web sitesine göre toplam vefat sayısı 35.320'dir. Vefat eden kişiler arasında kaç engelli birey vardır? İstatistik mevcut mudur?"

29.09.2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından tarafımıza gelen yanıt aşağıdaki gibidir:

"Sayın İlgili, Salgına ilişkin; yapılan test, yeni vaka, ölüm ve iyileşme sayıları başta olmak üzere farklı konularla ilgili düzenli olarak bilgilendirme Bakanlığımızca yapılmaktadır. Bakanlığımızın resmi sitesinin (https://covid19.saglik.gov.tr), sosyal medya hesaplarının ve Sayın Bakanımızın yapmış olduğu açıklamaların takip edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı günler dileriz..."

 

Bu yanıttan görüldüğü kadarıyla pandemi sebebiyle vefat eden engelli vatandaşlarımız hakkında hiçbir veri-istatistik tutulmamıştır.

Mayıs ayındaki 17 günlük kesintisiz tam kapanma dönemi başlarken hep muafiyeti olan işitme merkezlerinin muafiyeti Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından yazılan bir yazı ile son dakikada kaldırılmıştır. Kulak kalıbı yırtılan işitme  cihaz kullanıcısı bebeğimizden, uzaktan eğitimde öğretmenini anlamak için işitme cihazına pil ihtiyacı olan biyonik kullanıcısı öğrencimize, ayar zamanı gelen 65 yaş üstü işitme cihazı kullanıcısına kadar her yaştan pek çok kullanıcı hizmet ve teknik destek alamayıp mağdur olmuştur. Derneğimiz tarafından ilgili yetkililere sorun bir çok defa belirtilmiştir. Daha sonra işitme merkezlerine "Nace Kodu" tanımlanmıştır. Nace kodu ile hizmet verebilecekleri derneğimiz tarafından belirtilmesine rağmen işitme merkezleri tereddüt yaşamış, kapanma kararının kendilerine valilikten tebliğ edildiğini, tıbbi cihaz ve ilaç kurumuna bağlı olduklarını ve para ceza gelmesinden vs. çekindiklerini belirtmişlerdir. İçişleri Bakanlığı tarafından sahaya net bir duyuru yapılması gerekirken bu yapılamamış ve büyük bir zaman kaybedilmiştir.

"Etkiniz" AB programı desteği ile yaptığımız saha izleme araştırmasında işitme engelliler Covid-19 salgını sırasında 3 ay boyunca rehabilitasyon hizmetlerine erişememiş olduklarını göstermiştir. Bazı kurumlar uzaktan eğitim programları aracılığıyla öğrenciler ve aileleri ile iletişim kurarak süreci yönetmeye çalışmış olsalar da, aileler özel gereksinimi olan çocuklarının dikkatlerini ekrana veremediklerini ifade ettiler. Aileler, bunun yanı sıra, yeterli özel alanları olmadığı için sürekli hareket halinde bulunan öğrencilerin eğitimi anlamakta zorluk çektiklerini belirttiler. Yaptığımız araştırma ailelerin çoğunun hastane hizmetlerinden yararlanamadığını, hatta randevu bile alamadığını göstermiştir.

Birçok işitme engelli birey, bu süreçte fitting (ayar) hizmetinden geri kaldığını ve cihaz ayarlarını yaptırma olanağı bulamadığını söylemiştir. Raporumuza https://etkiniz.eu/ web sitesinden veya derneğimiz web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Engelsiz ve eşit bir dünya dileğiyle destekleriniz için şimdiden teşekkür ederiz.

 

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği

www.ied.org.tr                                                                                       
                         

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları