İşgal harekâtında 32. gün…

İşgal harekâtında 32. gün…
Ukrayna’nın Ruslar tarafından işgal edilişinin 32'inci güne girildi... Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu. Lviv şehir merkezine çok yakın bir noktada büyük bir patlama meydana geldi. İşte yaşanan son gelişmeler…

İŞGAL HAREKÂTINDA 32. GÜN…

Rusya’nın Ukrayna toraklarına başlattığı ilhak harekâtında 32. Güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna''da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden Polonya''nın başkenti Varşova''da konuştu. "Ukrayna halkına mesajım; Biz yanınızdayız" diyen Biden, "Bir diktatör, bir imparatorluğu yeniden canlandırmaya çalışabilir ama bir halkın özgürlük sevincini solduramaz.

Ukrayna hiç bir zaman Rusya için zafer olmayacak" dedi. Dün akşam saatlerinde art arda patlamalar yaşanan Lviv''de resmi bilgilere göre 5 kişi yaralandı. Patlama sonrası açıklamalarda bulunan Lviv Valisi Maksim Kozitskiy, "Üç güçlü patlama daha oldu. Hava alarmı devam ediyor. Sığınaklarda kalın, sakin olun" dedi.

Bölgede yaşanan son gelişmeler:

04.40 Ukrayna''nın Mariupol kenti Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusların Mariupol''de kontrolü sağladığına yönelik iddiaları yalanlayarak, Rusların kente yasaklı silahlarla saldırılar gerçekleştirdiğini de duyurdu.

04.00 Rusya ordusu, Ukrayna’nın Slavutiç kentini ele geçirdiğini açıkladı. Kent halkının Rusya karşıtı protestoları sırasında 3 kişi hayatını kaybetti. Slavutiç Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev yaptığı açıklamada, "Kentte kalanlar yani bütün kent Slavutiç’in Ukrayna’ya ait olduğunu haykırmak için Ukrayna bayraklarıyla sokaklara döküldü. Burası bizim topraklarımız, başka kimseye ihtiyacımız yok" dedi.

02.26 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski günlük halka sesleniş konuşmasında, savaşın son durumunu ve Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik saldırılarını değerlendirdi. Zelenski yaptığı açıklamada, ülkesine saldıran Rus işgalcilerin cevaplarını aldığını belirterek, "Bugün Slavutiç kentinde işgalcilere karşı protesto düzenlendi ve işgalciler cevabını aldı. İşgalcilere hiçbir şey yardım etmeyecek. Televizyonlarda bizim kanallarımızı kapatıp Rus kanallarına bağlanmanız, Rus rublesi dağıtmanız da yardımcı olmayacak. Ruble yakında Rusya’da kiloyla satılacak. Rus ordusuna tek bir cevap olacak o da nefret. Bundan dolayı köyde yaşayan vatandaşlarımız topraklarımıza düşen pilotları çıplak elleriyle esir alıyorlar. Rus teknik araçlarını köylülerimiz traktörle alıyor askerlerimize teslim ediyor.

02.15 Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın batısında yer alan Lutsk kentine roketli saldırı düzenlendi. Kentte hangi noktaların vurulduğuna ve ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi''ne bağlı ekipler sevk edildiği belirtildi.

23.55 Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Polonya sınırına yakın mesafede bulunan Ukrayna’nın Lviv şehrinin vurulmasının ABD Başkanı Joe Biden’in Polonya’da olduğu güne denk getirildiğini belirterek, “Rusya, Polonya''da bulunan Başkan Biden’a selam gönderdi” dedi.

23.40 Biden''ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, “Bu adam iktidarda kalmamalı” açıklamasının ardından Kremlin''den cevap geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu kararın Ruslar tarafından verilebileceğini belirterek, "Bu karar Biden’ın değil. Rusya Devlet Başkanı’nı, Ruslar seçiyor. Bu tür kişisel hakaretler, ABD ile ikili ilişkilerimizi daraltıyor” ifadelerini kullandı.

21.00 ABD Başkanı Joe Biden Polonya''nın başkenti Varşova''da açıklamalarda bulundu. "Ukrayna halkına mesajım; Biz yanınızdayız" diyen Biden, "Bir diktatör, bir imparatorluğu yeniden canlandırmaya çalışabilir ama bir halkın özgürlük sevincini solduramaz. Ukrayna hiç bir zaman Rusya için zafer olmayacak" dedi.

20.40 Lviv Valisi Maksim Kozitskiy, "Üç güçlü patlama daha oldu. Hava alarmı devam ediyor. Sığınaklarda kalın, sakin olun" dedi.

20.00 Akşam saatlerinde vurulan Ukrayna’nın Lviv kenti yetkililerinden konuya ilişkin yeni açıklama geldi. Lviv Valisi Maksim Kozitskiy yaptığı açıklamada, “Lviv 2 roketle vuruldu. Sivil yerleşim alanlarına isabet ettiğine dair bilgi yok. Resmi bilgilere göre 5 kişi yaralandı. Olay yerinden bildiriyorum. Sakin kalmaya devam edin. Her şey kontrol altında. Ancak hava saldırısı tehlikesi geçmedi" ifadelerini kullandı.

19.00 Ukrayna''nın batısındaki Lviv''de meydana gelen patlamaların ardından insanların sığınaklardaki endişeli bekleyişi sürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar