İnşaat malzemesi sanayi üretimi ocak ayında artış gösterdi

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ocak ayında artış gösterdi
Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3,3'lük bir artış kaydetti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) mart ayına ilişkin Aylık Sektör Raporu'nda sektörün durumu değerlendirildi.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde ocak ayında üretimde yüzde 3,3'lük bir artış yaşandı. Bununla birlikte, 10 alt sektörde üretim artarken, 12 alt sektörde ise üretimde azalma gözlendi.

Geçen yılın verilerine bakıldığında, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2022'ye kıyasla yüzde 5,7 arttığı görülüyor. Bu artışta, inşaat sektörünün 5 yıl aradan sonra yüzde 7,8 büyümesi gibi birçok faktör etkili oldu.

Özellikle yerel seçimler öncesinde tüm belediyelerde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hız kazanması, güçlendirme çalışmaları ve deprem riskine karşı hazırlık vaatleri sektörün önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. 2024'te bu faaliyetlerin inşaat sektörüne yaklaşık 1,5 puanlık bir büyüme katkısı sağlaması bekleniyor.

Kamu inşaat faaliyetlerinin de sektöre önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Deprem bölgesinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatı inşaatları devam ederken, mart sonuna kadar bölgede 78 bin konutun inşaatı tamamlandı ve yıl sonuna kadar 122 bin konutun daha inşa edilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, özel sektörde konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sıkılaşma politikaları ile yüksek faiz ve maliyetler nedeniyle 2024'te sınırlı bir büyüme öngörülüyor.

Rapora göre, inşaat sektöründe istihdam seviyesi de artıyor. 2023 yılının ikinci yarısında 1,78 milyon kişiye kadar yükselen ve son çeyrekte yüksek seviyesini koruyan istihdam, Ocak 2024'te mevsimsel etkilerle düşse de 2023 ve 2022'nin aynı dönemlerine kıyasla yüksek seviyede seyretti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar