İkinci el araç satışında yeni dönem! Büyük zam için net tarih verildi

İkinci el araç satışında yeni dönem! Büyük zam için net tarih verildi
İkinci el araç satışında yeni bir dönem başlıyor. Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Ticaret Bakanlığı kararı ile araç fiyatları üzerindeki köpüğün erimesinde büyük ölçüde etkili olan "6 ay ve 6 bin kilometre" koşulu ve ilan kısıtlamasının süresi belli bir süre daha uzatıldı.

Sıfır otomobil fiyatları ile ikinci el araç fiyatlarının Temmuz ayı itibariyle düşüş trendinde olduğu gözlemleniyor. Sıfır otomobillerde banka kredisi erişiminin zorluğuna rağmen, markaların 0 faizli kredi kampanyaları ve düşen fiyatlar satışları olumlu etkiliyor.

Bu durum, Türkiye'de sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari araç pazarının, senenin 11 ayında 2022'nin aynı dönemine göre %60,8 artarak rekor seviyede 1 milyon 73 bin 982 adet satışa ulaşmasını sağladı. Artan satışlar, 2024 öncesinde ivme kazandı. Bu yükselişteki nedenler de belirlendi.

Ticaret Bakanlığı'nın ardı ardına aldığı kararlar nedeniyle ikinci el araç fiyatları, aynı dönemde %25'e kadar geriledi. Bu durum, ikinci el araç piyasasındaki aşırı fiyat artışının dengelenmesine yardımcı oldu.

Ancak, Bakanlık, yeni bir fırsatçılığı engellemek amacıyla son aldığı kararla süre uzatımı getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ikinci el araç satışlarında uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" kısıtlaması süresi 6 ay daha uzatıldı. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024'te sona erecek ve 1 Temmuz 2024'e kadar geçerli olacak.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, kararın kur artışının etkilerine dikkat çekti ve fiyatların kurun devam eden yükselişinden etkilenebileceğini belirtti. Erkoç, gerçek ihtiyaç sahiplerinin araç alımını hızlandırmasını önererek, Ocak ayının ortasından itibaren fiyatlarda yeniden artış beklentisi olduğunu ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar