İkinci el araç piyasasındaki al-satçılara kötü haber! Bakanlık harekete geçti

İkinci el araç piyasasındaki al-satçılara kötü haber! Bakanlık harekete geçti
Ticaret Bakanlığı, motorlu kara taşıtları ticaretini düzenlemek için yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme, ikinci el otomobillerin yanı sıra motosikletler dahil tüm motorlu kara taşıtlarını kapsayacak. Kasım ayında yürürlüğe girmesi planlanan bu yönetmelik, al-sat işiyle uğraşanlar ve tüketiciyi mağdur eden bayiler için sıkı kurallar getirecek.

Ticaret Bakanlığı, motorlu araçların ticaretini düzenleyen geniş kapsamlı bir yönetmelik değişikliği üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Bu yeni düzenleme, ikinci el otomobilleri değil, motosikletler de dahil olmak üzere tüm motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyecek.

Son günlerde, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın motorlu araç satıcıları temsilcileri ile yaptığı bir toplantıda, sektör temsilcileri, tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi için kalıcı önlemlerin alınmasını talep etti. Bakan Bolat, ikinci el araç ticaretinde sıkça karşılaşılan "al-satçı" uygulamalarının engellenmesi amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlığında olduklarını açıkladı. Sektör temsilcileri, sadece ikinci el araç ticaretini değil, tüm motorlu kara taşıtlarını kapsayacak geniş kapsamlı bir yönetmelik önerisinde bulundu. Bu çerçevede, sektör temsilcileri ile Ticaret Bakanlığı arasındaki görüşmeler ekim ayında devam edecek ve yeni yönetmeliğin kasım ayında yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRECEK?

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç ticaretini düzenleyen mevcut yönetmelik yerine daha kapsamlı bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Yeni yönetmelik, ikinci el otomobilleri değil, motosikletler dahil tüm motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyecek ve tüketiciyi korumayı amaçlayacak. Bu yeni yönetmelikte, ikinci el araç piyasasındaki dengeyi korumak ve tüketiciyi mağduriyetten korumak için bir dizi önlem bulunacak. Özellikle ikinci el araçların fiyatlarının üzerine sıfır fiyatının konulmasının engellenmesi, 6 ay veya 6 bin kilometre sınırı, al-satçılara karşı yaptırımlar gibi mevcut düzenlemeler korunacak ve eksiklikleri giderilecek. Yeni yönetmelik, motorlu kara taşıtlarının ticaretiyle ilgili tüm kuralları net bir şekilde belirleyecek.

Bu kapsamda, yeni yönetmelikte yer alması beklenen bazı düzenlemeler şu şekilde:

- Artık ikinci el araç satışı yapmak isteyenlerin yetki belgesine sahip olmaları gerekecek. Yetki belgesi olmayanlar artık bu işlemi gerçekleştiremeyecekler. Ayrıca, yetki belgesine sahip olanlar ilan sitelerine bu belgelerini bildirmek zorunda kalacaklar ve araç satışları yalnızca yetki belgesine sahip olanlar aracılığıyla yapılacak.

-Şahısların senede en fazla 3 adet araç devir hakkı bulunuyor. Bu kapsamda, şahısların ilan sitelerine dördüncü aracı koymasının önüne geçilecek. Şahıslar sadece birinci derecede akrabalarının ilanlarını girebilecek.

- Düzenleme ilan sitelerine kimlik doğrulamasını zorunlu kılıyor. Gerek şirketler gerekse de şahıslar kimlik doğrulaması olmadan sitelere ilan koyamayacak. Şahısların ilan sınırı da buradan takip edilecek.

- Sıfır araç satışında geçtiğimiz dönemde bazı bayiler tarafından başvurulan elden para alma, zorla aksesuar satışı gibi yöntemlere caydırıcı yaptırımlar uygulanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar