İBB'den peyzaj açıklaması: Hem israf hem de faydasız

İBB'den peyzaj açıklaması: Hem israf hem de faydasız
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, İBB'nin eski döneminde yapılan ve otoyol kenarlarında bulunan peyzaj çalışmalarının yerine yapılacak olan çalışma oldukça eleştirilmişti. İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanı Prof. Dr. Çağatay Seçkin konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eski İBB döneminde yapılan ve geçtiğimiz günlerde gündeme gelen otoyol kenarlarında bulunan peyzaj çalışmalarının yerine farklı bir çalışma yapılacak. 
TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Karar, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından tepkiyle karşılanmıştı. A Haber kanalının ekranlarına taşıdığı haberi paylaşan Türkmen, "Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı. Sökülüyor, yerini kimyasal boya ve duvar alacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına yapılan bu uygulamayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" ifadelerini kullanmıştı.


İŞİN MALİYETİ VE ARKA YÜZÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun ise dün yaptığı açıklamada konuya açıklık getirmişti. 
Ongun, iddiaya ilişkin olarak yaptığı paylaşımda şunları söylemişti:
"İşte maliyeti milyonları bulan yeşil duvarların arka yüzü. Yeşilliğin yanı sıra çürümüş askıların da devamlı yenilenmesi ciddi bir maliyet. İstanbul'u bu yüksek mali yükten kurtaracağız, duvarları sanat tablolarına dönüştüreceğiz ve aktif yeşil alanları artıracağız."

ongun1.jpg

UZMANI AÇIKLADI: MALİYETİ FAZLA, ENGELLEYİCİ DEĞİL

Murat Ongun bugün yaptığı açıklamada ise İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanımız Prof. Dr. Çağatay Seçkin'in  “Konuşan Duvarlar Projesi” olarak anılan çalışmaya ilişkin Kadıköy Fikirtepe’de düzenlenen basın toplantısındaki açıklamalarına yer verdi.
Seçkin, açıklamalarında şunları söyledi:
“Karayollarının kenarındaki dikey bahçe olarak adlandırdığımız bütün bu yeşil duvarların İstanbul’a yıllık 12 milyon liralık bir bakım masrafı olduğunu gördük. Bu 12 milyon liranın 4 milyonu bitki maliyetleri, 8 milyonu ise ilaçlama ve gübre maliyetinden oluşuyor. Yani bu duvarlar ciddi bir kimyasal ilaçlama ve ekosistem açısından da büyük bir sıkıntı doğuruyordu. Sadece ekonomik açıdan bakmadık. Ekosistem açısından da buraları daha kıymetli alanlara dönüştürebileceğimizi fark ettik. Bu duvarlar dokunulamayan, insanlara uzaktan sadece görsel etki yapan duvarlardı. Yaptığımız hesaplamalarda, 45 bin metrekare dikey bahçe yerine aynı parayla 400 bin metrekare aktif yeşil alan yapabileceğimizi fark ettik. Bu nedenle, öncelikle sökülen veya arkasında sıkıntılar olduğu için sökülüp yeniden yapılması gereken duvarları kaldırmaya başladık. Bu sayede bakım maliyetlerimizde önemli ölçüde azalmaya başladı.”

uzman.jpg

Prof. Dr. Çağatay Seçkin

"AMACIMIZ EKOSİSTEMLE BARIŞIK ÇÖZÜMLE ÜRETMEKTİR"

“Yeşil duvarlarda bitkiler çok az bir toprak içinde stres içerisinde büyüdükleri için devamlı değiştiriliyor. Burada aslında bir canlı var ve bulunduğu ortamdan hiç de memnun değil.Toprağın olduğu noktalarda yeşil duvar uygulamalarına hava kirliliği stresine dayanabilen sarmaşık ve yer örtücü bitkilerle devam ediyoruz. Amacımız, mümkün olduğu kadar ekosistemle barışık, sürdürülebilir, ekolojik, teknik ve ekonomik anlamda doğru çözümler üretmektir”

"İBB BÜTÇESİNDEN BU ÇALIŞMAYA BİR KAYNAK AYIRMIYORUZ"

“Salgın döneminde sanat ve sanatçıların durumu da aşikar. Sanatçılarımızla işbirliği içinde böyle duvarlarımızı görsel bir kaliteye ulaştırma çabası içindeyiz. Bunu da sponsorlar aracılığıyla yapıyoruz. Bakım maliyetlerinden kurtulduğumuz gibi İBB bütçesinden bu çalışmaya bir kaynak ayırmıyoruz”

"TAMAMEN ÇÜRÜMÜŞ DURUMDA"

“Gördüğünüz gibi E-5 Karayolu kenarındayız. Karayollarında yapılan tüm işler bu koşullara ve trafik akışına uygun şeyler olması gerekiyor. Hareket halinde yeşil duvara bakmak çok kolay bir şey değil, bu nedenle trafik de oluşturuyordu. Biz bu duvarı tekrar yeşil duvar haline getirmek yerine böyle bir sanat faaliyetiyle değerlendirmek istedik. Bundan sonra bazen bu tür sanat çalışmalarıyla devam edeceğiz. Bazen toprağın olduğu alanlarda yeşil duvarlarımızı sürdüreceğiz. Öncelikle tadilata girmesi gereken duvarlarda projeler yürütüyoruz. Örneğin Altunizade’deki yeşil duvarın arkasındaki karkas yakından bakarsanız tamamen çürümüş durumda. Bunlar demir profiller ve sulama sistemindeki sıkıntılar zarar veriyor. Öncelikle, arkasını tamamen yenileyeceğimiz alanlarda bu sanat çalışmasını başlattık. Arkamızdaki duvar Jotun firmasının sponsorluğuyla boyandı. Tüm boya ve sanatçı maliyetlerini kendileri karşıladı. Bundan sonra da sponsorlar aracılığıyla benzer çalışmalar gerçekleştireceğiz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar