Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

İBB Olimpiyatları alabilir mi?

13 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Florya Yerleşkesi''ndeki Kampüs Havuz''da düzenlenen toplantıda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2036 Olimpiyat adaylığı ve kentin olimpik bir şehre dönüştürülmesi hedeflerini anlattı

İmamoğlu''nun çalışma grubunda Oya Ünlü Kızıl, Seda Domaniç Sökmen, Prof. Dr. Itır Erhart, Naz Aydemir Akyol, Oğuz Uçanlar, Sinan Güler, Alican Kaynar ve Alper Kasapoğlu yer aldı. 

''Olimpiyat Çalışma Grubu'' adı altında çalışacak takımın temel işlevinin, ''destek ve kolaylaştırıcılık'' olacağını vurgulayan İmamoğlu, "Bundan sonraki süreçte hep birlikte doğru stratejilerle hareket edersek, ulaşamayacağımız bir hedef yok. Buradaki anahtar kelimelerin başında koordinasyon geliyor. Devletimizin ilgili tüm kurumlarının, belediyemizin, destek sağlayabilecek diğer yerel yönetimlerin, iş dünyamızın, markalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın ve halkımızın koordineli bir şekilde hareket etmesi bizi mutlu sona ulaştıracak."

İmamoğlu konuşmasında, geçtiğimiz haftalarda yaşamını yitiren Yavuz Kocaömer''i andı. Türk spor dünyasının önemli isimlerinden olan Yavuz Kocaömer''i unutmayan İmamoğlu, "Hayatını paralimpik sporların ülkemizdeki gelişimine adayan, değerli büyüğümüz Yavuz Kocaömer''i de anmak istiyorum. Kendisine Allah''tan rahmet, spor camiamız başta olmak üzere, tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır dileklerimi ayrıca iletiyorum. Türk ve dünya sporu çok önemli bir değerini kaybetti. Hepimiz milletçe, spor camiası olarak çok üzgünüz" şeklinde konuştu. İstanbul Olimpiyat Ofisi''nin kapılarının, hedeflerine katkı vermek isteyen herkese ve spor dünyasının her bileşenine açık olduğunu vurguladı.

Tabiî ki buraya kadar her şey normal ama bazı unutulan hususları tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Tanıtım masasında eksik bulunan 8 kişilik yerleşimin olmazsa olmazı 9. kurum olan Türkiye Millî Paralimpik Komitesi (TMPK)''den bir temsilcidir. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)''nin belirlemiş olduğu ve uyulması gereken kuralların içinde şunlar bulunmaktadır. Aday olan şehrin tüm organizasyonu, o şehirdeki Büyükşehir Belediyesi üstlenmektedir. Oyunların yapılacağı şehirlerin erişebilirlik konusunun çözülmüş olması çok önemlidir. Daha önceki yıllarda aynı hataları Bakanlıklar ve Olimpiyat Komitesi de engelli sporcuları (Paralimpik) göz ardı etmesinden dolayı sonuçlanmayan başvurular ve oyunları alamayan ülkelerin olduğunu da bilmekteyiz. Hangi ülke olimpiyatları almaya hak kazanıyorsa, normal oyunlardan sonra mutlaka Paralimpik oyunlarını da gerçekleştirmek zorundadır, maddesi de göz ardı edilmemelidir. Bu da şunu açıkça ortaya koymaktadır, Paralimpik yoksa Olimpiyat da yok demektir!

Kıymetli Başkan Ekrem İmamoğlu''na naçizane tavsiyem kendi çalışma ekibinde mutlaka 2 veya 3 kişi engelli danışmanı olması gerekli. Bu kişiler bedensel, görme ve otizmli olabilir. Engellilerin sorunlarını ve çözümlerini ancak engelli olanlar ile geçirebilirsiniz, normal insanlar ile değil.   

Yavuz Kocaömer''i tanımak ayrı bir konu, onun düşüncelerinden ilerlemek ve gerçekleştirmek (sahiplenmek) ayrı bir konudur. Buradaki ince nokta sanırım onu anlayabilmek çok daha önem arz etmektedir.    

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları