Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Hodri meydan!

Gerçekten inanarak mı söylüyorlar bunları?

Mesela…

Sayın Cumhurbaşkanı''mız "Avrupa ve Amerika bizden daha zor durumda!" derken…

Sayın İçişleri Bakanı''mız, 2021 Haziran''ında "Türkiye öyle bir uçacak ki…" dediğinde veya bu yıl 16 Ocak''ta "Öyle bir başarılı olacağız ki herkes Türkiye modelinin arkasından gidecek ve bundan sonra ''Biz dünyaya hâkimiz'' diyenler de avuçlarını yalayacaklar" derken…

Yine Sayın Soylu 8 Aralık''ta TBMM''de bütçe görüşmeleri sırasında "Türkiye terörle mücadele ediyor. Terörist sayısı 160''ın altına düştü. 2 bin 80 kişi teslim oldu" dediği gün "İBB''de 557 terörist var. 455 tanesinin PKK ve KCK kaydı var. 80''inin DHKPC, 20''sinin MLKP, ikisinin MKP kaydı var." derken… (Aylar geçmiş, görevlendirilen onlarca müfettiş, Cumhuriyet Savcılığı''ndan İyi Hal Kâğıdı almış sadece bir(1) kişinin PKK bağlantısını bulduklarını açıklayabilmişti.)

                Sayın Nebati, "Hangi adımlar?" sorusunu sorabilecek bir kişinin bile olmadığı bir yerde "Enflasyon sorununu çözmek için tüm adımları tek tek atıyoruz. Attığımız adımların tamamı enflasyonla mücadeleye katkı sağlıyor ve sağlamaya devam edecek." derken…

Veya yine Sayın Nebati, ülkemizde son 24 yılın -hem de resmî TÜİK rakamlarıyla- en yüksek enflasyonunun açıklandığı gün enflasyonun hızı düştü dediğinde…

Bu örnekler o kadar çok ki… Sizler de okumayı bırakıp iki dakika düşünseniz kim bilir ne kadar çok, hem de daha güzel örnekleri hemencecik hatırlarsınız ama benim amacım bu örnekleri artırmak değil.

Ben, bu sözleri söyleyenlerin, bu düşüncelerini bilerek ve inanarak söyleyip söylemediklerini merak ediyorum. Tek bir örnek vereceğim. Ben o makamda olsam ya "İBB''de 557 terörist var" sözümün arkasından 557 kişiyi dosyalarıyla birlikte savcılığa teslim eder, tutuklandıkları zaman da "Ey Türkiye! İşte görün gerçekleri!" diye haykırırım ama Sayın Cumhurbaşkanı''na da söylettiğim bu iddia boş çıkarsa bu bilgi notunu bana getiren danışmanımı derhal kovarım. Böyle bir kovma gerçekleşmeyince de benim merakım derinleşerek sürüyor.

Biliyorum, karşınızda olsam bana pat diye "Bu hafta, bu konuya nereden geldin?" sorusunu yönelteceksiniz.

Dostlar, ben bugünlerde Alfabenin ilk harfi olan kanalın haberlerini dinlemekten de vazgeçtim. Onları dinledikten sonra mutluluğum ancak markete veya pazara gidinceye kadar sürüyor. Orada gerçekler cüzdanımı tokatlayıp duruyor. Durum böyle olunca ben de Twitter''a merak sardım bugünlerde…

Ve Sayın Mustafa Varank''a rastladım. 21 Ağustos''ta bir tweet atmış: O tweette "Amsterdam, Londra, Berlin, Roma ve Ankara''nın TL olarak evlerde doğalgaz kullanım fiyatlarını vermiş. Bir gün sonra da "Anlamayanlar için dövizle yazalım" diye lafı soktuktan sonra da fiyatları dolar cinsinden yazmış.(1) İsterseniz dipnotta adresini verdim. Bu tweetleri okuyabilirsiniz ama ona anlatılan(!)ları okumak istiyorsanız, epeyce zaman ayırmanız gerek.

Neyse, biz dönelim konumuza…

                Ben Sayın Varank''ın bu yazdıklarına inanıp inanmadığını da doğrusu çok merak ettim. Uzun uzun araştırmasına da gerek yok. Oraya yazmışlar. Asgari ücretler, Amsterdam''da 1.756 Euro, Londra''da 1.536 GBP, Berlin''de 1,811 Euro, Roma''da 1450 Euro, Ankara''da 305 Euro diye ve eklemişler tweet atacaksanız, bu bilgiyle birlikte atın diye… (Bu arada Türkiye''deki asgari ücreti yazarken, okurken, konuşurken sizi bilmem ama ben utanıyorum.)

Bu bir sürü rakama boğulmuş karşılaştırmalara da sıcak bakmıyorum.

Benim ölçüm ne biliyor musunuz?

Ben emekliyim, tüm emekliler adına soruyorum: Biz listede adı geçen ülkelerdeki emekliler gibi ve onlar kadar konforu yakalayabiliyor muyuz? Karşılaştırma dediğiniz budur!

Bakın, kaynak alfabenin ilk harfi haber gibi, aynı ekipten… CNN Türk.

 Sitesinde ne yazmış, okuyalım: Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, "Kumköy''deki 4 yıldızlı, tanınan, tercih edilen bir oteli örnek olarak alıyorum. Misafir, 15 Kasım 2022-10 Ocak 2023 tarihleri arasındaki 56 gecelemeli paket program için kişi başı 1209 Euro ödeyerek şu hizmetleri alıyor: Almanya-Antalya Gidiş/dönüş uçak bileti, 56 gece/57 gün her şey dahil konaklama (Kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği-gün boyu snacks, günlük kahve&pasta sunumu ve bütün lokal içecekler), Almanya''da havalimanına tren bileti, Antalya Havalimanı-otel arası transferler. Turistin günlük giderini bulmak için 1209''u 56''ya bölersek bir turistin günlük gideri, yemesi, içmesi, konaklaması dahil toplamda 21 Euro''ya geliyor.

Turizmcilerin hedefi, Avrupa''daki 150 milyonluk emekli…

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve cevap verin: Neden hedef kitle Türkiye''deki emekli değil? Hangi emeklimiz günde 21 Euro''luk bir bütçeyle iki aylık bir tatil yapabilir. Geçtik Avrupa''da yapılacak bir tatili, geçtik 21 Euro''yu… Türkiye''de TL ile iki ay tatil yapabilecek kaç emekli bulursunuz?

Bu arada, ben emekliyim, emeklileri yazdım. Sizin mesleğiniz neyse, siz de kendi mesleğinizle karşılaştırma yapın.

Fark etmeyeceğini siz araştırmadan, baştan söyleyeyim.

İsterseniz araştırın. 

Hodri meydan!

.......

(1)         

(2)         

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları