İçmeden önce bir kez daha düşünün: Ölüm riskini ikiye katlıyor!

İçmeden önce bir kez daha düşünün: Ölüm riskini ikiye katlıyor!
Günümüzde kahve, milyonlarca insan tarafından sevilerek tüketiliyor ve en çok tercih edilen içecekler arasında bulunuyor. Bir çoğumuz için alışkanlık hâline gelen kahve bazı sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalara göre günde 2 tane kahve tüketimi belirli hastalıklara sahip kişilerin ölüm riskini 2 kat artırıyor.

En sık tercih edilen sıcak içeceklerden olan kahvenin faydaları bulunsa da zararları bazı sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalara göre günde 2 tane kahve tüketimi belirli hastalıklara sahip kişilerin ölüm riskini 2 kat artırıyor.

Kardiyovasküler hastalıklar kalp veya vücutta bulunan damarların hastalıklarına denir. Genellikle damarlarda yağ birikmesiyle ve kan pıhtılaşmasından kaynaklanır. Hastalığın bilinen tetikleyicileri ise, aşırı kilolu olmak, yeterince egzersiz yapmamak, yüksek kolesterol ve sigara içmek gibi yaşam tarzı faktörleridir.

Yapılan araştırmalara göre, gün içerisinde içilen kahvenin bu yukarıda saydığımız hastalıklarda  riskli olduğunu açıkladı. Günde iki veya daha fazla kahve içmenin, şiddetli yüksek tansiyonu olan kişilerde ölüm riskini iki katına çıkarabileceğini gösterdi.

BİR FİNCAN KAHVE TÜKETİLEBİLİR

Bu çalışmada şiddetli kan basıncı 160/100 milimetre cıva (mmHg) veya daha yüksek olarak kabul edildi. Sağlıklı ideal kan basıncı 90/60 mmHg ile 120/80 mmHg arasındadır. Bununla birlikte, çalışma, her iki içeceğin de kafein içermesine rağmen, bir fincan kahve ve günlük yeşil çay tüketiminin herhangi bir kan basıncı ölçümünde kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm riskini artırmadığını buldu.

HİPERTANSİYON HASTALARI İÇMEDEN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN

Araştırmanın yazarı Hiroyasu Iso şunları söyledi: “Bu bulgular, şiddetli yüksek tansiyonu olan kişilerin aşırı kahve içmekten kaçınmaları gerektiği iddiasını destekleyebilir. "Şiddetli hipertansiyonu olan kişiler kafeinin etkilerine karşı daha duyarlı olduklarından, kafeinin zararlı etkileri koruyucu etkilerinden daha ağır basabilir ve ölüm riskini artırabilir."

Daha önceki araştırmaların, günde bir fincan kahve içmenin kalp krizinden sonra ölüm riskini azaltarak kalp krizinden kurtulanlara yardımcı olabileceğini ve sağlıklı kişilerde kalp krizlerini veya felçleri önleyebileceğini bulduğu ortaya çıktı.

BAZI HASTALIKLARIN RİSKİNİ AZALTABİLİR

Düzenli olarak kahve içmenin tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceğini öne sürdü; iştahı kontrol etmeye yardımcı olabilir; depresyon riskini azaltmaya veya uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, ancak bu etkinin kafeinden mi yoksa kahvedeki başka bir şeyden mi kaynaklandığı net değildir.

KAN BASINCINI ARTIRIR

Kan basıncınızı artırabilecek faktörler şunları içerir:

Fazla kilo

Çok fazla tuz yemek ve yeterince meyve ve sebze yememek

Yeterli egzersiz yapmamak

Çok fazla alkol veya kahve (veya diğer kafein bazlı içecekler)

Sigara içmek

Fazla uyumak ya da uykuyu bölmek

65 yaşın üzerinde olmak

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar