'Hicri Yılbaşı' ne zaman hangi gün?

'Hicri Yılbaşı' ne zaman hangi gün?
30 Temmuz itibariyle Hicri takvime göre yeni bir yıla giriyoruz. Hicri Takvimin başlangıcı Hz. Ömer'in halifeliği döneminde Hz. Ali'nin teklifi ile Hicretin gerçekleştiği gün olarak kabul edilmiştir. Bu yıl Hicri yılbaşı 30 Temmuz tarihine denk gelmekle birlikte aynı zamanda Muharrem ayının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Hicri Yılbaşı ne zaman hangi gün soruları araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki Hicri Yılbaşı ne zaman ve hangi güne denk gelmekte? İşte aranan sorunun cevabı...

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

HİCRİ YILBAŞI NEDİR HANGİ GÜN ÖNEMİ NEDİR?

Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman dilimi. İslami takvime göre bir sonraki güne saat 00:00 da değil güneş batması ile (akşam ezanı) geçilir. Bu zaman dilimi ay takvimi esaslı olduğu için bir sonraki hicri yılbaşı 11 ya da 12 gün daha erken bir tarihe denk gelir.

Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur''an''da kıymet verilen dört haram aydan biridir. Bu aylarda barış içinde yaşanması, savaş yapılmaması ile ilgili İslam öncesi ve sonrası kurallar mevcuttur. Muharrem ayı, hicrî kamerî yılın birinci ayıdır. Şii Müslümanlar tarafından ise Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar