Her yere üniversite açmakla övünenlerin başarısı! Fakülte Samsun’da, öğrencisi Ankara’da!

Her yere üniversite açmakla övünenlerin başarısı! Fakülte Samsun’da, öğrencisi Ankara’da!
Hindistan ve ABD’den sonra en fazla eczacılık fakültesi bulunan ülke Türkiye. Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde eczacılık fakültesi açılması, her yere üniversite açmadan doğan sorunun somut bir örneği.

Eğitim gönüllüsü bir aile tarafından, Samsun’un Bafra ilçesine fakülte kazandırmak için yaptırdığı binada, 2016’da önce 19 Mayıs Üniversitesi’ne bağlı işletme fakültesi açılmasına karar verildi. 2019’a kadar öğrenci alımı yapılmayan bu fakültenin yerine aynı yıl, doluluk oranının düşük olması ve kamu kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması için sağlık bilimleri fakültesi açılması uygun görüldü. Aynı yıl bu karar da iptal edilip, Cumhurbaşkanı kararıyla eczacılık fakültesi resmen kuruldu.

Eczacı yetiştirmek için açılan fakültede; eğitim kadroları, alanları, laboratuvarları vb. hiçbir koşul sağlanmadı. Dört duvardan başka hiçbir olanağı bulunmayan fakültenin öğrenci kabul edeceği ve kazanan öğrencilerin Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde öğrenim göreceği açıklandı.

Diken Gazetesi’nin aktardığına göre, Öğrenciler Samsun’daki okullarına gitmeyecek, Ankara’da yaşayacak ve aslında çok daha yüksek puanla girilen bir başka fakültede ders görecek. Diplomalarındaysa kendi okullarının adı yazacak.

‘FAKÜLTE ENFLASYONUNA YOL AÇIYORLAR’

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, Türkiye’deki eczacılık fakültesi sayısının 60’ı bulduğunu belirterek Samsun örneğinden hareketle eğitimin il ya da ilçelere ekonomik hareketlilik sağlamak için kullanılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Özcan yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“Yaptım demekle olmuyor. Resmî Gazete’de yayımlandı diye dört duvardan fakülte olamıyor. Dünyanın en güzel binasını da yapsan, kaliteli eğitim ortamı yoksa ona ‘üniversite’ denemez. Hep söylüyoruz, yapmayın, ‘fakülte enflasyonu’nuna yol açıyorsunuz. Devlet hazırladığı raporla kendi ağzıyla bu enflasyona dikkat çekmişken hangi mantıkla hala yeni fakülte açıyorsunuz? 2016’da bizzat Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bir rapor hazırlamış ve demişti ki, ‘2012 yılında revize edilen 2023 yılı hedeflerine göre olması gereken eczacı sayısı 31 bin 300. Ancak 2014 yılındaki fakülte ve öğrenci sayılarına göre 2023’te beklenen eczacı sayısı 39 bin 400’. Kaldı ki bu tespit yapıldığında eczacılık fakültesi sayısı 23’tü. Bugün ise eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmış durumda. Eczacılık eğitiminin kalitesini düşüren eczacılık fakültesi enflasyonuna artık son verilmeli.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar