Her yerden resmen altın çıkıyor: Yabancı şirket Türkiye’deki bu ilçeyi göz koydu

Her yerden resmen altın çıkıyor: Yabancı şirket Türkiye’deki bu ilçeyi göz koydu
Altın madeni işletmeciliği yapan dünyaca ünlü Centerra Gold şirketi Türkiye'deki bu ilçeyi gözüne kestirdi.

Centerra Gold şirketi, küresel madencilik yatırımlarıyla tanınan bir firma olarak, Türkiye'deki yatırımlarının önemli bir kısmını Kayseri Develi bölgesine yönlendirme aşamasında bulunmaktadır.

Bölgede faaliyet gösteren Öksüt Madeni'nin işletmecisi olan ve bölgedeki arama ve çıkarma faaliyetlerini yönetme yetkisine sahip Centerra Gold'un Türkiye Ülke Müdürü Davit Bickford, sınırlarında altın yatakları bulunan ülkelerin ekonomik açıdan oldukça avantajlı olduğuna dikkat çekti.

altin333.jpg

Davit Bickford, Dünya Altın Konseyi'nin Kasım ayının başında yayımlanan bir rapora atıfta bulunarak, 31 üye şirketinin 2021 yılındaki doğrudan mali katkısını ölçmeyi amaçladığını hatırlattı. Buna göre, rapor, Dünya Altın Konseyi üyesi şirketlerin 2021 yılı boyunca ev sahibi ülke ekonomilerine toplam 57,5 milyar dolarlık bir katkıda bulunduğunu gösterdi. Bu katkının 35,4 milyar doları ülke içi tedarikçilere yapılan ödemelerden, 11,7 milyar doları çalışanlara yapılan ödemelerden, 10 milyar doları hükümetlere yapılan vergi ödemelerinden ve 450 milyon doları topluluklara yapılan ödemelerden oluştuğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN MADEN POTANSİYELİ ARTIK KÜRESEL ÖLÇEKTE"

Davit Bickford, Türkiye'den Romanya ile Sırbistan'a kadar uzanan Tetis mineral kuşağının, keşfedilecek ilk 10 küresel sıcak noktadan biri olarak tamamlandığına dikkat çekti. Bickford, "Bu bölge, yirmi yıl önce geniş çapta bilinen bir mineral kuşağı değildi. Ancak bu değişim, Türkiye'nin maden potansiyelinin artık küresel ölçekte dikkate alındığını gösteriyor. Sektörümüz açısından konuşursak, Türkiye'nin mevcut yıllık 40 ton civarındaki altın üretiminin gelecekte 100 tonlara ulaşabileceğine inanıyoruz" şeklinde ifade etti.

Bickford ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 20'den fazla altın madeni operasyonunun olduğuna dikkat çekerek, "Bu önemli bir başarı, ancak sektörü daha da büyütmek için yeni keşiflere ihtiyaç var. Zira Türkiye'nin altın talebi son 9 ayda 159,3 ton seviyesine ulaştı; bu rakam son 10 yılın en yüksek seviyesi. Sektöre yönelik bu büyüme, ithalata olan bağımlılığı azaltacak ve Türkiye ekonomisini daha da güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

altin444.jpg

DEVELİ'DE 35 TON REZERV BULUNMAKTADIR

Davit Bickford, üretim faaliyetlerini sürdürdükleri ilçedeki altın potansiyeline dikkat çekerek, Develi'deki madende 35 ton rezerv bulunduğunu açıkladı. Bickford, aynı zamanda Öksüt madeninde bu yıl 5,5-6 ton arasında bir üretim hedefi olduğunu belirtti ve Öksüt'ün, Türkiye'de finansal destek sağlayan ilk maden projesi olduğunu vurguladı.

YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar