Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Hemsball ve ParaHemsball

Engelli bireyler için, Dünya''da ve Türkiye''de sporun önemi çok büyük. Çünkü engelliler yaptıkları spor ile hayatlarındaki bakış açılarını değiştirmiş oluyorlar. Spor ile ilgili bir başka örnek vermemiz gerekirse, 21 Nisan 2022 tarihinde Hollanda''da düzenlenmiş olan ''''İnvictus Games''''de Prens Harry sporculara destek vermek için katıldığında şöyle konuştu; ''''İnvictus topluluğu, büyümenin ve öğrenmenin bir parçası oldu. Oyunları oluşturmak, askeri ve gazi aileleri dinlememi ve onların yaşamları hakkında bilgilenmemi sağladı ve bu bana çok farklı bir bakış açısı sundu. Kendimizden daha büyük bir amaca hizmet etmek için bir ders oldu. Bundan gelen fayda hem bireye hem topluma uzanıyor. Başkalarına hizmet ederken elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza gerçekten inanıyorum ve bu topluluk tamamen bu değeri korumakla ilgili. Birçok spor, yarışma olmasaydı artık burada olmayacaklarını söyledi. Oyunculara ve aile üyelerine her sarıldığımda bunu hissediyorum. Kocasını, babasını, karısını veya annesini tekrar gülümserken görmenin ne demek olduğunu benimle paylaşıyorlar. Mekanizma spordur. Amaç iksirdir. Zihniyet ilaçtır. Bu ailelerin çoğu hayal edebilecek en karanlık yerlere gittiler. Her hikaye farklı ve benzersiz olsa da dersler görüldüğünden daha fazla. İyileşmelerini izlemekten gurur duyuyorum ama daha da gurur duyduğum şey başkalarına hizmet etmek. Onların varlığının ve dayanıklılığının, kelimenin tam anlamıyla bizim bildiğimizden çok daha fazla hayat kurtardığına inanıyorum. '''' (İnvictus Games; Ülkelerine hizmet ederken yaralanan kadın ve erkek gaziler için düzenlenen spor.)

 Hemsball ve Parahemsball ülkemizde de her yaştan insanın rahatlıkla oynayabileceği zevkli bir branştır. Bu branş, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes için Spor Federasyonu (HİS) tarafından onay almış ve desteklenmiştir. Topu tutmak ve servis kullanmak için el, göz, ayak koordinasyonu, üst düzey odaklanma ve konsantrasyon kapasitesine sahip olmayı gerektirir. ParaHemsball ise engelli bireylerin, engel kategorisine göre eşit şartların sağlanmasıyla rakip olabiliyorlar. Hemsball Murat Altınay ''ın 2011 yılında bir tasarı şeklinde ortaya koymasıyla ve AR-GE çalışmalarının hızlandırılmasıyla son halini almıştır. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes için Spor Federasyonu 06 Ocak 2012 THGSF/31 sayılı yazısı ile Hemsball''u destekleme kararı alarak bu branşa katkıda bulunmuştur. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü''nün 11.07.2013 tarihinde 20262901-020/4065 sayılı yazısı ile ''''Hemsball resmî spor branşı'''' olarak Bakanlık tarafından onaylanmıştır. Hemsball kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilir. Oyun sırasında ortaya konan performansın baş harflerinin birleşmesi, branş adının ortaya çıkarmasında büyük rol oynamıştır. Türkçe açılımı; Hareket, Enerji, Matematik ve Sistem. İngilizce açılımı; Hand (El), Energy (Enerji), Move (Hareket, Hamle), Stability (Denge, istikrar) ve Ball (Top).

Hemsball topunu yerde bulunan Hemsball hedef tahtası üzerindeki Hemsball çemberinin içine, çembere çarptırmadan atarak rakibin alanına yere temasını sağlamak ve rakibin aynı amaca ulaşmasını engellemektir. Sporcular topu rakip sahaya atarken topu, ayak altlarındaki tablalar dahil olmak kaydıyla her türlü tutabilme haklarına sahiptir. Oyuna kura atışı ile başlanır, kurayı kaybeden sporcu servis atar. Servisi atan topu çemberin içine atarak rakip tarafa yönlendirir. Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder. Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır. Hemsball her yaştan insanın iç ve dış mekanlarda oynayabileceği bilişsel ve psikolojik dinamiklere dayalı ülkemizin ilk ve tek yerli ve millî branşıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları