Hayvan yemi olarak satılan Çin kestanesine dikkat! Zehir saçan kestane nasıl ayırt edilir?

Hayvan yemi olarak satılan Çin kestanesine dikkat! Zehir saçan kestane nasıl ayırt edilir?
Son dönemde kestane severlerin dikkat etmesi gereken Çin kestanesi, hayvan yemi olarak kullanılmakta ve insan tüketimi için uygun olmayan bir ürün olarak bilinmekte. Çin kestanesinin bilinçsiz şekilde tüketimi ise sağlık için geri dönülemez zararlar veriyor. Peki Çin kestanesi nasıl ayırt edilir?

Zabıtaların gerçekleştirdiği sıkı denetimlerin ardından Çin'den ithal edilen ve aslında hayvan yemi olarak kullanılması gereken tonlarca kestanenin ele geçirildiği bildirildi. Çin kestanesinin insan sağlığına büyük zararlar verebileceği ve zehirlenmelere neden olabileceği belirtiliyor.

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan bir bitki türüdür. Ancak, çiğ tüketildiğinde içerdikleri hemaglutinin adlı madde nedeniyle toksik etkiler gösterebilir. Hemaglutinin, kırmızı kan hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olarak kan pıhtılaşma sürecini zorlaştırabilir. Bu durumda baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu zararlı etkilerden kaçınmak için Çin kestaneleri pişirildiğinde toksik etkilerinden arınır. En az 20-30 dakika kaynatıldıktan sonra tüketilmelidir.

Tüketicilerin dikkat etmeleri gereken önemli noktalardan biri, yerli ve Çin kestaneleri arasındaki fiyat farkıdır. Yerli kestaneler genellikle kilosu 200 TL'den başlarken, Çin kestaneleri 70-100 TL arasında satışa sunulmaktadır.

Çin kestanelerini ayırt etmek için bir diğer yöntem ise koku testidir. Çin kestaneleri, yerli kestanelere oranla daha kötü bir koku yayabilir. Ayrıca düz veya düzensiz şekilli olan kestaneler, tam olgunlaşmamış olarak bilinir ve tüketilmemeleri önerilir.

Kabuğu sertleşen kestaneler genellikle tam olgunlaşmış kestaneleri temsil ederken, yumuşak veya çatlak görünenler alınmamalıdır. Kısacası, olgunlaşmamış kestaneler tüketilmemeli ve tüketiciler, bu unsurlara dikkat ederek sağlıklarını korumalıdır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar