Hayıt ağacı nedir? Faydaları nelerdir?

Hayıt ağacı nedir? Faydaları nelerdir?
Mine çiçeğigiller familyasının bir üyesi olan hayıt otu, genellikle mor tonlarındaki renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir bitki. Bugün onu tanımak istememizin nedeniyse tıbbi bir ürün olarak dahi kullanılan ve faydalarıyla özellikle kadın sağlığını birçok yönden destekleyen tohumları.

Çalı görünümündeki bu bitki 1 ila 3 metre arasında değişiklik gösteren boyu ve tabii ki renkli çiçekleriyle diğer bitkilerden kolayca yırt edilebiliyor. Tohumlarına ek olarak yaprakları ve kökleri de tıbbi amaçlı olarak kullanılabiliyor. Dallarına gelirsek, dalları ise genel olarak sepet yapımında kullanılıyor.

Ülkemizde hem Anadolu''da hem de Trakya''da yetiştirilebilen bu bitkiye, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıkça rastlamak mümkün. Deniz kenarları ve kayalık bölgelerde kendiliğinden yetişme fırsatı da bulan hayıt otu, çok fazla bakım istememesi nedeniyle de oldukça kolay yetiştirilebilen bitkilerden biri oluyor.

FAYDALARI NELERDİR?

Hayıt otunu kısaca tanıdığımıza göre geçelim en önemli kısma, yani hayıt otundan elde edilen hayıt tohumunun faydalarına. "Neden hayıt tohumunu tanımalıyım?" diye düşünüyorsanız aşağıdaki faydalarını, hayıt tohumunun ne işe yaradığını öğrenince bize hak vereceksiniz, eminiz.

Hayıt tohumunun bu faydalarından yararlanabilmek için onu nasıl kullanabileceğinizi bilmeniz de şart tabii. O zaman buyursunlar, hayıt tohumu nasıl kullanılır, hemen anlatalım.

Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz hayıt tohumundan çayını demleyerek ya da karışım haline getirerek yararlanabilirsiniz. Yine aktarlardan ve doğal ürünler satan mağaza ve/veya online alışveriş sitelerinden temin edebileceğiniz hayıt tohumu yağını da harici olarak özellikle cilt sağlığınız için kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Hayıt tohumunu çekilmiş olarak (toz halde) alıp şu malzemeleri kullanarak şifa dolu bir karışım hazırlayabilirsiniz: 3 tatlı kaşığı hayıt tohumu tozu, 2-3 yemek kaşığı bal, çeyrek adet limonun taze sıkılmış suyu. Bu malzemeleri küçük bir kasenin içinde güzelce karıştırın ve karışımı her sabah günde 1 yemek kaşığı kadar yiyin. İşte bu kadar.

Hayıt tohumu çayı demlemek isterseniz, 1 su bardağı kaynatıp kenara aldığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar hayıt tohumunu bırakın, 5-8 dakika kadar demlenmesini bekleyip süzün ve elde ettiğiniz çayı afiyetle için.

Eğer "Ben ağız yoluyla tüketmek istemiyorum, yağını kullanacağım" derseniz hayıt tohumu yağını aynı oranda zeytinyağı ya da biraz yoğurt ile karıştırarak cildinizde uygulamak istediğiniz tüm alanlara sürebilir, bu şekilde bir süre bekleyip güzelce durulayabilirsiniz. İşte bu kadar kolay.

ZARARLARI VAR MIDIR?

Hayıt tohumunun bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor ancak her şeyde olduğu gibi hayıt tohumu tüketiminde de ölçülü ve dikkatli olmak gerekiyor. Aşırı tüketmeniz durumunda mide bulantısı, adet kanamalarında artış, alerjik bünyelerde kızarıklık gibi yan etkiler söz konusu olabiliyor.

Bunların yanında özellikle hormonal ya da psikolojik tedavilere bağlı ilaç kullanımı söz konusuysa, ciddi, kronik bir rahatsızlık ya da alerji söz konusuysa tabii ki asla ve asla doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekiyor.

Sözün kısası, hiç bilmediğiniz ya da yeni yeni tüketmeye başlayacağınız her maddeyi, ne kadar bitkisel ve doğal olursa olsun tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin. Sağlık bu, şakaya da ihmale de gelmez, aman diyelim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar