Okaliptüs nedir? Faydaları nelerdir?

Okaliptüs nedir? Faydaları nelerdir?
Okaliptüs Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki türüdür. Okaliptüs faydaları içinde antibakteriyel özelliğe sahip olması bulunmaktadır. Cilt ve solunum yollarıyla ilgili birçok konuda kullanılan okaliptüs faydaları nelerdir? İşte detaylar...

*Nezle, bronşit, astım ve daha birçok solunum yolu hastalıklarına karşı önerilmektedir.

*Okaliptüs ağacı faydaları arasında balgam sökücü olması da vardır. Balgam sorunlarında ilaç kullanımı öncesi önerilmektedir.

*Nefes darlığı olan hastalar için buhar banyosu sırasında okaliptüs yağı solunumu da yaygın bir yöntemdir.

*Günde bir bardak okaliptüs çayı düzenli olarak tüketildiğinde kendinizi enerjik hissedersiniz. Ayrıca vücudun yorgunluğunu gidererek zinde kalmayı destekler.

*Çay olarak düzenli tüketiminde sinir ve strese karşı yatıştırıcı etkisi vardır.

*Uyumada zorluk çeken hastalar için rahatlama adına önerilen bir üründür.

*Okaliptüs yağı doğal bir ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Eklem bölgesinde ortaya çıkan ağrılara karşı etkilidir. Ağrıyan bölgeye yağı uygulandığında 15-20 dakika sonra ağrı geçecektir.

*Diş ve diş eti sorunları olan kişilerde gargara olarak önerilmektedir.

*Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir.

*Balgam söktürücü özelliğinin yanında idrar söktürücü etkisi de vardır.

*Cilt sorunlarına karşı merhem ve yağ olarak kullanılabilir. Bu durumda yanıkları kısa sürede geçirebilir ve mantar şikayetlerinin giderilmesini sağlar.

*Saç dökülmesi ve cilt lekelenmelerine karşı okaliptüs ağacı yağı önerilmektedir.

*Böcek ısırıklarında ortaya çıkan kaşınmalara karşı okaliptüs yağı uygulanabilir.

OKALİPTÜS AĞACI ÖZELLİKLERİ

Okaliptüs ağacı boyu 100 metreye kadar ulaşan ve dünyada bilinen en uzun ağaç türleri arasında yer almaktadır. Gövdesi büyük ve düzgün tabaklar şeklinde kuruyarak dökülen bir ağaçtır. Ağacın bitkisinin tadı çok acı olarak bilinmektedir. Gri ve engebeli bir gövdeye sahiptir.

Ağacın yaprakları koyu yeşil ve sarkıt şeklindedir. Ağacın yaprakları gövdesine yapışık şekilde gelişmektedir. Çiçekleri kırmızı açar ve kümelenmiş biçimde yetişirler. Bu ağacın en önemli özellikleri arasında kış aylarında da yapraklarını dökmemesi vardır. Okaliptüs ağacı her mevsimde toplanmaya uygun bir ağaçtır. Ancak eylül ve ekim aylarında toplanması önerilmektedir.

Bir okaliptüs ağacında 200-1000 litre arası su yer alabilmektedir. Bu ağaç bataklık alanlarda yetişmeye uygun bir ağaç olduğu için bataklık ağacı olarak da bilinmektedir. Dikildiği bataklık alanları kurutabilecek özellikte bir ağaçtır.

Ağacın yapraklarından su buharı distilasyonu yapılarak okaliptüs yağı elde edilmektedir. Bu yağ sağlık sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok alanda kullanılır ve talep görür. Bu ağaç ayrıca yapı, köprü ve iskele ayağı, yer altı inşaatı, vagon ve araba yapımı ve ambalaj sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Mobilya sektöründe de kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.

OKALİPTÜS AĞACI BAKIMI NASIL OLUR?

Bu ağaç boyu uzun olmakla birlikte çok uzun yıllar ömrü olan bir bitkidir. Dünyada 700 kadar türü olmakla birlikte ülkemizde de yoğun olarak Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Ağacın dikerken iklim, bitki örtüsü ve toprak yapısı uygun olması önemlidir.

Güneş alan bir bölgeye dikilmelidir. Okaliptüs güneşi seven bir bitki türüdür. Dikerken uygun derinliği olan bir alana dikilmelidir. Gübreleme işlemi için organik hayvan gübresi önerilmektedir. Dikildikten sonra ara ara sulanabilecek bir bitkidir. Dikildiği alanda kısa süre içinde çok uzayabilme potansiyeli vardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar