Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Hangi milli sporcular daha fazla madalya kazandı

2020 Yılında yapılması gereken bazı olimpiyatlar pandemi (covid) sebebiyle ertelendi. 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 Tokyo Olimpiyatları ve 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihlerinde de paralimpik oyunları gerçekleşti. Tabii ki 2021 senesinde düzenlenen olimpik oyunların IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi)''nin seyirci kısıtlanması sebebi ile de hem ülkedeki seyirciler ve ülke sponsorları tarafından da pek keyifli geçtiğini söyleyemeyiz. Tüm sporcularda koronavirüs döneminde de antrenman ve psikolojik olarak çok zorlu bir süreç geçirdiler ve halen de geçirmekteler çünkü pandemi devam etmektedir. Tarihler ilerledikçe yaklaşan oyunlar da bulunmaktadır. En yakın zamandaki ise Beijing (Pekin) 2022 Kış Olimpiyat Oyunları 04-20 Şubat 2022 de, Paralimpik Kış Oyunları ise 04-13 Mart 2022 tarihinde düzenlenecektir. Engelli sporcuların yarışları 10 gün boyunca gerçekleştirilecek ve sporcular iki disiplinde altı sporda 78 farklı etkinlikte yarışacak. Kar sporları (alp disiplini, kros kayağı, biatlon ve snowboard) ve buz sporları (para buz hokeyi) ve tekerlekli sandalye curling). Bu etkinlikler, merkezi Pekin, Yanqing ve Zhangjiakou''nun üç ayrı bölgesindeki altı salonda yapılacaktır. Bu mekanlardan ikisi -Ulusal Kapalı Stadyum (para buz hokeyi) ve Ulusal Su Merkezi (tekerlekli sandalye curling) - 2008 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarından eski mekanlardır.

2021 Yılında yapılmış olan Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarındaki başarılı sporcularımız ve aldıkları madalyalar şöyledir;

Altın Madalya: Okçuluk - Mete Gazoz ve Boks - Busenaz Sürmeneli

Gümüş Madalya; Boks - Buse Naz Çakıroğlu

Karate - Eray Şamdan.

Bronz Madalya; Jimnastik -Ferhat Arıcan

Tekvando - Hakan Reçber ve H.Kübra İlgün

Güreş: Rıza Kayaalp, Yasemin Adar ve Taha Akgül

Kata - Ali Sofuoğlu

Kumite - Merve Çoban ve Uğur Aktaş

(2 Altın, 2 Gümüş ve 9 Bronz ile toplam 13 madalya )

Paralimpik Sporcularımız

Altın Madalya: Para Masa Tenis - Abdullah Öztürk

Kadın Goalball Milli Takımımız

(Sevda Altunoluk, Sevtap Altunoluk, Kader Çelik,

Fatma Gül Güler, Şeydanur Kaplan ve Reyhan Yılmaz)

Gümüş Madalya; Para Okçuluk - Ayşegül Pehlivanlar ve Nihat Türkmenoğlu.

Para Okçuluk (Takım) Öznur Cüre ve Bülent Korkmaz

Para Taekwondo - Meryem Betül Çavdar

Bronz Madalya: Para Yüzme - Sevilay Öztürk

Para Halter - Besra Duman

Para Okçuluk - Bahattin Hekimoğlu

Para Masa Tenisi - Ali Öztürk, Nesim Turan ve Kübra Korkut

Para Taekwondo - Mahmut Bozteke

Para Judo - Recep Çiftçi ve Zeynep Çelik

(2 Altın - 4 Gümüş ve 9 Bronz ile toplam 15 madalya )

*

Eski bir engelli milli yüzücü olduğumdan, engelli milli sporcularımızın ve diğer engelli lisanslı sporcuların çalışma şartlarını ve imkansızlıklarını en iyi bilenlerden biriyim. Bu zor şartlarda normal olan milli sporculardan ülkemize daha fazla madalya kazandıran engelli sporculara, normal sporcu imkanları sağlansa acaba neler olur? Dünyadaki Pandemi (Covid) sürecinin daha fazla uzamamasını gönülden isteyenlerden biriyim. Lütfen aşılarımızı zamanında ve eksiksiz olarak yaptıralım. Bu süreçten ötürü sporcuların antrenman süreçlerinde de zorluklar yaşanmaktadır. Bir sonraki Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Paris 2024''dür. 2024 yılında yapılacak olan oyunlarda Covid bitmiş olur, umarım artık olimpik heyecanı ve coşkuyu hep birlikte seyirci kısıtlamaları olmadan yaşarız.

20-27 Şubat 2022 Dubai de gerçekleşen Para Okçuluk Dünya Şampiyonasında Türkiye Dünya 2''ncisi oldu ve Milli Okçularımız 3 Altın ve 3 Gümüş Madalya alarak şampiyonayı tamamladılar. Bireysel kategori erkekler de Yiğit Caner Aydın altın madalya, Nihat Türkmenoğlu gümüş madalya, Erkek çiftlerde Yiğit Caner Aydın ile Nihat Türkmenoğlu altın madalya, Kadınlar bireysel de Nil Mısır gümüş madalya, Kadın Çiftlerde Fatma Danabaş ve Nil Mısır gümüş madalya kazanmışlardır. Sevgi Yorulmaz ve Öznur Cüre bir ilki gerçekleştirerek Dünya Rekoru kırarak şampiyonluğa ulaştılar. Sporcularımızı tebrik eder, başarılarının daim olmasını dilerim.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları