Hamas liderleri neden Türkiye'de toplandı? Gazeteci Ardan Zentürk açıkladı

Hamas liderleri neden Türkiye'de toplandı? Gazeteci Ardan Zentürk açıkladı
İsrail basını Hamas liderlerinin Türkiye'de gizli toplantı yaptığını iddia etmişti. İddialar üzerine Gazeteci Ardan Zentürk Youtube üzerinden konuyla alakalı bir video yayınladı ve olayın ayrıntılarını tek tek anlattı. İşte detaylar....

İsrail'in devlet televizyonu olan KAN, üst düzey Hamas yetkililerinin geçen hafta Türkiye'de gizlice bir araya geldiğini öne sürdü. Görüşmeye Beyrut'ta yaşayan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve Katar'ın başkenti Doha'da yaşayan Hamas'ın eski lideri Halid Meşal'in başkanlık ettiği belirtildi.

İddiaların ardından Youtube'dan konuyla alakalı bir video paylaşan Gazeteci Ardan Zentürk her şeyi en ince ayrıntısına kadar açıkladı.

Ardan Zentürk'ün açıklamaları şöyle:

TÜRKİYE-KATAR İTTİFAKI ÖNEMLİ

Hamas liderlerinin Türkiye'de gizli toplantı yapması iddiası üzerine Ortadoğu'daki düzen için Türkiye ile Katar arasındaki ittifakın önemini vurgulayan Zentürk; "Türkiye Katar ittifakı bu coğrafya için belirleyici bir kimlik taşımaktadır. Katar zengin bir ülke. Körfez ülkelerinin içinde en özgürlükçü kimlik taşıyan ve özellikle de "Müslüman kardeş" korkusu olmayan bir yapıya sahip. Bu nedenden dolayı da her zaman ama her zaman bir kriz patlak verdiğinde ya Umman ya da genel olarak Katar o krizin merkezindeki arabulucu bir kimlik olarak kendini gösterir.

Türkiye'de öyle şimdi Hamas'la ilişkileri koparmış olmak başka bir şey, Hamas'ı İran'ın eline terk etmiş olmak başka bir şey ve Hamas ilişkileri sürdürerek İran'ın ve başka radikal güçlerin o örgüt üzerinden Ortadoğu'da çevireceklerİ dolapların önüne geçmek başka bir şey." dedi.

BATILI ÜLKELER TÜRKİYE HAMAS İLE KONUŞSUN İSTİYORLAR

Batılı ülkelerin Hamas ile irtibata geçmek için Türkiye'yi kullandığını iddia eden Zentürk; "Erdoğan'ın İsrail'e karşı yürütmekte olduğu kampanya, Türkiye'nin Hamas'ın yanında amasız, fakatsız, lâkinsiz duruş şekli ve açıklamalara rağmen Türkiye'nin Batı tarafından tahmin edilenin çok çok alt düzeyinde bir hedefin üzerine oturtulmuş olmasının temelinde bu var. Türkiye, Hamas'la konuşsun. Bunu istiyorlar. Katar konuşsun istiyorlar. "Mossad Başkanı David Barnea gidiyor. Avrupa'nın bir başkentinde Katar Başbakanı Abdurrahman Al Sani ile buluşuyor Hedef ne Hamas'la ne yapabileceğiz? Nasıl bir anlaşma yapacağız? Bunun gibi bir durum şimdi" dedi.

İsrail basınında çıkan habere göre, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirdi.

TOPLANTININ DETAYLARI

İsrailli basın organı Jerusalem Post'un "gizli toplantı" haberini değerlendire Zentürk; "Jerusalem Post, İsrail'in önde gelen yayın organı. ülkenin resmi yayın organı. Resmi yayıncısı bizim TRT tarzıdır. KAN'da yer alan bir haberi aktarmış. Önemli bir haber. Yani perde arkasında neler dönüyor bilemem ama çok önemli bir haber? Diyor ki, Hamas üst düzey yönetimi, Türkiye'de gizli toplantı yaptı. Toplantının güvenliğini sağlayan taraf olan Türkiye yeri de kendi belirledi diyor. Bu bile ulaşmış İsrail istihbaratına. Yani biz Hamas liderlerini Türkiye'de bir araya getiriyoruz. Yeri belirleyerek. Güvenliği sağlayarak. Çünkü bulundukları yerde öldürecek bu Mossad. Böyle bir durum var. Buna rağmen bilgi sızıyor veya bir yerden takip ediyorlar böyle bir istihbarat dünyası. Toplantıya Beyrut'tan gelen Salih el-Aruri, Katar Doha'dan gelen eski Hamas lideri Halit Meşal ve diğer liderler katıldı. Anladığım kadarıyla Haniye yok. Bunlar Gazze dışındaki liderler. Şimdi Gazze'nin içinde Sivan var. Onlar ayrı liderler. Onlar Gazze'nin içinde mücadeleyi sürdürüyor. Bunlar yurt dışındaki liderler. Toplantıda sürmekte olan çatışmalar çerçevesinde Hamas'ın izleyeceği strateji ele alındı. Hamas liderleri Hizbullah ile ilişkileri savaşın geleceğinde İran'ın varlığı konusunu ve rehine pazarlığını değerlendirdiği ifade ediliyor diyor. Şimdi bu bu cümle şey muallak. Yani bu kadarını bilmeleri mümkün değil. Dinlemeleri lazım veyahut bizimkilerin söylemesi lazım." dedi.

NEDEN İRAN DEĞİLDE TÜRKİYE VE KATAR?

Zentürk, Batılı ülkelerin Haması'ı sadece İran'ın eline bırakmak istemediğini bu yüzden Türkiye ve Katar'ı kullandığını şu sözlerle açıkladı; "Katar ve Türkiye Ortadoğu'nun bu en hassas konusunun muhatabı Hamas'ı en azından sadece İran'ın eline bırakmıyor. Çünkü İran bunu kullanabilir ve bir gün Hamas'ı atabilir. Ama Katar'la Türkiye'nin böyle devletler olmadığını öncelikle İsmail Haniye ve Halid Meşal biliyor." dedi

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar