Haitili '400 Aptal' çetesi Türk vatandaşlarını kaçırdı! Büyükelçilik kriz masası kurdu

Haitili '400 Aptal' çetesi Türk vatandaşlarını kaçırdı! Büyükelçilik kriz masası kurdu
Haiti'de '400 Aptal' anlamına gelen '400 Mawazo' adını kullanan grup, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda kişiyi kaçırdı. Haitili '400 Aptal' çetesinin fidye için Türk vatandaşlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi kaçırmasının ardından Büyükelçilik harekete geçti, Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi.

'400 APTAL' ÇETESİ TÜRK TÜRKLERİ KAÇIRDI! BÜYÜKELÇİLİK KRİZ MASASI KURDU

Haiti''de başkent Port-au-Prince yakınlarında bir turist otobüsünü durduran silahlı kişiler aralarında sekiz Türk vatandaşının da bulunduğu en az 17 kişiyi fidye için kaçırdı. "400 Mawazo" (400 Aptal) adlı çete tarafından kaçırılan diğer sekiz kişinin Haitili, otobüs şoförünün de Dominikli olduğu bildiriliyor. Bu kişiler geçen ay bir Dominikli diplomatın kaçırıldığı aynı bölgede rehin alındı. Diplomat dört gün sonra serbest bırakılmıştı.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ KRİZ MASASI KURDU

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Haiti’de 8’i Türk vatandaşı 17 kişi kaçırıldığı iddialarının ardından Dominik’te bulunan Türk Büyükelçiliği harekete geçti. Dominik’teki Büyükelçiliğin Haitili makamlarla temas halinde olduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi''nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haiti''de içinde 8 Türk vatandaşının da bulunduğu bir yolcu otobüsünün kaçırılması olayına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Takip ediyoruz. Bir kriz masası kurdular Haiti''de şu anda." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Kabine toplantısı nedeniyle Haitili mevkidaşıyla görüşemese de mesaj gönderdiğini belirterek, Türkiye''nin Santo Domingo Büyükelçisi''nin hem Haiti İçişleri Bakanı hem de Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü söyledi.

Türkiye''nin Port-au-Prince Fahri Konsolosu''nun da gelişmeleri takip ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Biliyorsunuz Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliğimiz oraya (Haiti) akredite. Yani en kısa zamanda kurtarmak için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını bize söylediler. Takip ediyoruz." dedi.

Kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir bilginin de olmadığını vurguladı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU HAİTİLİ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanlığı''ndan, Çavuşoğlu ve Haiti Dışişleri Bakanı Jean Victor Geneus görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Haiti Dışişleri Bakanı Jean Victor Geneus ile Haiti''de Türk vatandaşlarının da bulunduğu bir yolcu otobüsünün kaçırılmasına ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir" denildi.

SON İKİ YILDIR BÜYÜK ARTIŞ YAŞANIYOR

Haiti medyası, yolcuların 400 Mowozo (400 Aptal) çetesinin hakimiyetindeki Croix-des Bouquets semtinde kaçırıldığını yazdı. İnsan kaçırma, tecavüz ve haraç vakalarıyla adını duyuran 400 Mowozo, ülkenin en korkulan çetelerinden biri.  Haiti''de son iki yıldır fidye için insan kaçırma olaylarında büyük artış yaşanıyor. Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi''ne göre geçen yıl 81 farklı ülkeden 1200''den fazla kişi kaçırıldı. (BBC Türkçe-İHA-AA-DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar