Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

24-02-24-01gun-page-0001-1-001.jpg

İLAÇ KRİZİNE KUR BASKISI EKLENDİ

Eczacılar, uzun süredir devam eden ilaç krizine şimdi kur fiyatının da eklenmesinin durumu daha da kötüleştireceğine dikkat çekiyorlar. 2023 fiyatıyla aynı tutulması krizin büyümesine yol açabilir.

Bazı ilaç firmalarının ürünlerini piyasadan çekmesiyle tedarik sorunları artıyor. Eczacılar, bu krizin hastaların faturasını artırdığına dikkat çekiyorlar.

Krizin ana nedeni, 2023'te belirlenen euro değerinin 2024'te de geçerli olacak şekilde ilaç fiyatlandırmasına yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan karar. Bu karar, ilaç fiyatlarını artırarak krizi derinleştiriyor.

1 euro değeri, 2023 Aralık ayında yüzde 25 artırılarak 17,5483 TL olarak belirlenmişti. 2024 yılında kullanılacak olan euro kuru da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bir firma, Türkiye'deki ilaçlarını çektiğini açıkladı. Bunlar arasında göz damlası, Parkinson, epilepsi, KOAH ve astım hastalarının ilaçları bulunuyordu. Firma, "Türkiye'de zaten bu ilaçları karşılayabilecek alternatifler var. Ayrıca kur farkı nedeniyle istediğimiz karı elde edemiyoruz." diyerek çekildiğini belirtti.

Piyasada bulunmayan ilaç sayısının artmasının nedeni, bazı Türk ilaç firmalarının geri çekilmesinden kaynaklanıyor. Eczacı Murat Günaydın, önemli ilaçların piyasada bulunmadığını söylüyor. Geçen Ocak ayında, bir firmanın 14 ilacını Türkiye'den çektiğini belirtiyor ve kur farkının etkisini vurguluyor.

Günaydın, krizin zaten içinde olduklarını belirtiyor ve ilaç temininde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyor. Antibiyotik grubunda özellikle büyük sorunlar olduğunu belirtiyor.

Sorunun temel nedeni olarak yerli üretimin sınırlı olmasını gösteriyor. Ülkede ilaç fabrikaları olmasına rağmen, etken maddelerin çoğunu yurt dışından temin ettiklerini söylüyor ve bu durumun sorunları artırdığını vurguluyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar