Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

17-02-24-01-gun-page-0001-001.jpg

ALTIN MADENİNDE ‘ÇATLAK’ İTİRAFI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Erzincan'daki maden kazası ve olaya ilişkin yürütülen soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu.

Kayıp dokuz işçiden üçünün bir lokasyonda, altısının ise farklı bir bölgede tespit edildiğini belirten Dönmez, "Burada bahsettiğimiz heyelanla oluşan toprak yığınını kaldırmayla alakalı planlama aşamasına geçmiş bulunuyoruz" dedi. Dönmez, "Şu anda yabancı uyruklu da dahil olmak üzere 8 yönetici ve personel adliyeye sevk edildi. İdari soruşturma kapsamında ifade verecekler. Önümüzdeki saatlerde ve günlerde ilave soruşturmalar olacak" şeklinde bilgi verdi. "Olay günü işçilerin bir çatlak tespit ettiği ve bunun üzerine tahliye olduğu doğru mu?" sorusuna Dönmez, "Bu yönde bize de iletilen bir bilgi var, bunun üzerine işçilerin tahliye edildiği doğru. 9 arkadaşımızın kontrol amaçlı döndüğü ve bu hadiseye yakalandığı doğru" yanıtını verdi. Ayrıca Dönmez, "Şirketin üst düzey yöneticilerinin hepsi şu anda burada. Bizimle ortak uyumlu çalışmaya devam ediyorlar. Heyelan riski kısmen devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 4. gününde devam ediyor. Çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2,722 personel katılıyor. Ayrıca 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron, 1 georadar, 3 KBRN aracı, metale duyarlı 5 yer altı radarı ve iş makineleriyle arama kurtarma faaliyetleri 24 saat esasına göre yürütülüyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içerisinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor. Bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edilmesinin ardından ekipler, bu bölgelerde çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. AFAD ekipleri belirlenen bazı alanlarda çubuklarla arama yaparken, yüzeysel sondaj çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı ise bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştiriyor. Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerini incelemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor. Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

İstanbul Barosu, Erzincan’daki maden faciasının ardından maden şirketi Anagold Madencilik ve AKP İstanbul Adayı eski bakan Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Barosu, Erzincan İliç’teki facianın meydana geldiği madeni sahibi şirket olan Anagold hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro, şikayette bulundukları kişiler arasında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, Anagold şirket yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve Müdürlük yetkilileri ve yapılacak soruşturma neticesinde yaşanan faciada sorumluluğu tespit edilecek diğer kişiler yer aldı.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar