Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

11-02-24-01gun-page-0001-1-001.jpg

BAKLAGİL EKİM ALANI 30 YILDA %55 AZALDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baklagil ekim alanlarında önemli bir azalma yaşandığını belirtti. 1990 yılında 20 milyon dekar olan baklagil ekim alanının bugüne gelindiğinde 9 milyon dekara gerilediğini ifade etti. Bu durumda ekim alanlarında %55,4 oranında bir azalma olduğunu vurguladı. Üretimde de %34,8 oranında bir gerileme yaşandığını dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çabalarıyla 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edildiğini ancak buna rağmen istenilen düzeye ulaşılamadığını belirtti. Halen yeşil mercimek ve kırmızı mercimek gibi belirli ürünlerde üretim açığının yüksek olduğunu açıkladı.

Beslenmede baklagillerin önemine de dikkat çeken Bayraktar, baklagillerin düşük yağ oranına sahip olmaları ve yüksek oranda karbonhidrat içermeleriyle bitkisel proteinin ana kaynağı olduğunu ifade etti. Baklagillerin sağlıklı beslenme konusunda önemli bir rol oynadığını belirterek, son yıllarda fast food ve hazır gıda tüketiminin artmasıyla birlikte baklagillerin diyetisyenler ve doktorlar tarafından daha fazla önerildiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edilmesiyle baklagillerin toplumsal öneminin vurgulandığını ve her yıl 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" olarak belirlendiğini aktardı.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar