Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

02-02-24-01gun-page-0001-001.jpg

TZOB:AYNIMARKANIN ÜRÜNLERİNDE FİYAT FARKI %32

OB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, üretici ile market arasındaki fiyat farkının yanı sıra marketler arasındaki fiyat farklarının da önemli olduğunu vurgulayarak, bu farkların azaltılması için tavan fiyat uygulamasının getirilmesi gerektiğini belirtti. Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu da dile getirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ankara'da farklı marketlerde aynı markaların fiyatlarını araştırdı ve yapılan araştırmada, aynı ürünlerin fiyatlarında yüzde 32'ye kadar farklılıklar tespit edildiği belirtildi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat farkının azaltılması için tavan fiyat uygulanması gerektiğini vurguladı.

Ankara'da halkın temel tüketim maddeleri arasından seçilen 6 ürünün farklı marketlerdeki fiyatlarına yönelik yapılan çalışmada, aynı marka ve miktarların fiyatlarının oldukça değişkenlik gösterdiği ortaya çıktı. Ürünlerin fiyatlarında yüzde 32'ye kadar farklar kaydedildiği belirlendi. Örneğin, aynı markanın aynı gramajdaki ürünlerinin fiyatlarında sütte yüzde 32, beyaz peynirde yüzde 27, zeytinyağında yüzde 24,7, kuru fasulyede yüzde 18,4, şekerde yüzde 17,9, kırmızı mercimekte yüzde 17,2 oranlarında değişimler tespit edildi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaştıkları marketlerden alışveriş yapmaktan kaçınmalarını ve fiyat araştırması yaparak alışveriş yapmalarını önemli bulduğunu ifade etti. Yüksek fiyat farklarının önüne geçilmesi amacıyla tavan fiyat uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar ayrıca, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 404,2 ile portakalda olduğunu açıkladı. Markette 42 üründen 29'unda fiyat artışı, 13'ünde ise fiyat azalışı görüldüğünü belirtti. Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu dile getirdi.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin başında yüzde 404,2 ile portakalın geldiğini belirten Bayraktar, bunu yüzde 396,7 ile mandalina, yüzde 385,2 ile limon, yüzde 256,5 ile kuru soğanın takip ettiğini belirtti. Örneğin, üreticide 4 lira olan portakalın 20 lira 17 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan mandalinanın 26 lira 8 kuruşa, 3 lira 83 kuruş olan limonun 18 lira 58 kuruşa, 5 lira 8 kuruş olan kuru soğanın ise 18 lira 11 kuruşa satıldığını aktardı.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar