Google'dan ulaşımda devrim yaratan 5 uygulama!

Google'dan ulaşımda devrim yaratan 5 uygulama!
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, iklim krizi ve sürdürülebilirlik üzerine yaptığı Ar-Ge çalışmalarına 2022 yılında hız kesmeden devam etti. İşte Google'ın sürdürülebilirlik alanında öne çıkan 5 uygulaması...

İklim krizi ve sürdürülebilirlik birçok firma tarafından çalışmaların temeline oturtuluyor. Küresel ısınma, atmosferde yaratılan tahribat ve birçok çevre sorunu sebebiyle uzmanlar dünyanın sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunu söylüyor. Bu sebeple yeni, sürdürülebilir ve sıfır karbonlu bir geleceğe geçişte teknoloji şirketlerine de önemli bir rol düşüyor. 


Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yani IPCC''nin raporuna göre 1951-2010 döneminde küresel sıcaklıklardaki artışın temel sebebi insan etkinlikleri kaynaklıydı. 1901-2011 yılları arasında küresel sıcaklıklarda yaklaşık 0,9°C artış görüldüğü ortaya koyuldu. Dünyanın önde gelen şirketleri bu konuda çözüm üretmek için Ar-Ge çalışmalarına başladı. Google, bu konuda öne çıkan şirketlerden biri. Yaptığı projelerle sürdürülebilirlik üzerine strateji ve çözümler üretiyor. Özellikle iklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen ulaşım üzerine yaptığı işlerle dikkat çekiyor. Böylece kullanıcılara özellikle ulaşım alanında daha sürdürülebilir seçim yapma şansı veriyor.

ÇEVRE DOSTU ROTA 

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nın (NREL) danışmanlığında ve Avrupa Çevre Ajansı’ndan alınan bilgilerden yararlanılarak hayata geçirilecek proje sayesinde 2022 yılında araçların sebep olduğu sera gazı salınımları için büyük oranda bir azalma olacağını öngörüyordu. 

Bu hedefle yola çıkarak Google, 2021''in Ekim ayında Haritalar uygulamasına çevre dostu rota bulma özelliğini ekledi. Elektrikli araçlar ya da mazot ve benzinli araçlar için farklı seçenekler sunarak en ideal rotaları hesaplayan Google, önce ABD''de başlattığı bu özellik sayesinde iklim mücadelesi kapsamında kullanıcılara arabalarının daha az yakıt yakacağı bir rota sunmaya başladı. Bu uygulama ile 100 bin arabaya eşdeğer karbon emisyonu tasarrufu sağladı. 

Çevre dostu haritalar uygulaması sadece bununla sınırlı kalmadı. Ayrıca, araç sahipleri araçlarının motor tipini seçerek yakıt açısından daha verimli rota seçeneklerini görebiliyor. Yakıt tasarrufu sağlayan özellik, ayarlar menüsünden navigasyon için motor tipi (benzinli, dizel, hibrit veya elektrikli) seçilebiliyor. Haritalar, yakıt verimliliğini varsayılan olarak sizin için seçtiği rotalara dahil ediyor. Şirket, bu sayede yılda 1 milyon tondan fazla karbon emisyonunu önlemeyi hedefliyor. Bu özellik, geçen Eylül ayında bu özellik Türkiye dahil 40''a yakın Avrupa ülkesinde açıldı. Yakıt tasarrufu sağlatan özellik de şu anda kullanıma girdi. 

UÇAK SEYAHATLERİNDE DE ÇEVREYİ KORUMAK MÜMKÜN

Yapılan bazı çalışmalara göre uçaklar, 6 bin 500 kilometrelik yükseklikte, 750 kilogram emisyon karbondioksiti atmosfere salıyor. Bu zararlı emisyonlar atmosfer ve yukarı trosfere etki ediyor. Hatta IPCC''nin verilerine göre havacılık sektörü ulaşım alanındaki karbon emisyonlarının yüzde 11,6’sını oluşturuyor.



Google Travel uygulaması, düşük emisyonlu uçuşlara rezervasyon yapmaya olanak sağlıyor. Seyahat ederken kullanıcıların daha bilinçli seyahat seçeneklerine ulaşmasına imkan veren uygulama, 2021''den beri uçuşlar için kişi başına düşen tahmini karbon emisyonlarını da gösteriyor. Uygulama aynı zamanda uçuşların fiyat aralığı ve kalkış saatleri gibi bilgilere de yer verdiğinden kullanıcılar farklı bir uygulama ile vakit kaybetmek zorunda kalmıyor.

EKOLOJİK SERTİFİKALI OTELLER

Dünya üzerinde toplam 1 milyon 73 bin 500 konaklama tesisi bulunuyor. Sürdürülebilirlik belgeli, yani eko-sertifikalı otel, daha az enerji ve su tüketen, CO2 emisyonları azaltılmış, küresel iklim değişikliğine pozitif etki sağlayan, çevre dostu yerel ve geri dönüştürülebilir malzemeler ile inşa edilmiş konaklama yeri olarak tanımlanan oteller ise bütün oteller arasında sadece küçük bir oranı oluşturuyor. Son yıllarda günden güne daha yaygın bir hale gelen eko-turizmin gerçekleşmesi için bu oteller önemli bir noktada konumlanıyor.

Google, hali hazırda kullanıcılarına 2011’den bu yana daha ucuz uçuş ve otel seçeneklerini sunuyordu. Artık Google Travel üzerinden oteller, sundukları imkanları ve ekolojik otel kriterleri kapsamında verdikleri ürün ve hizmetleri ile de sıralanıyor. Fiyat, konum, kullanıcı puanı ve otel sınıfı gibi parametrelere göre filtreleme imkanından yararlanan kullanıcılar, konaklamak istedikleri otelin ekolojik sertifikası olup olmadığını da Google Travel ile öğrenebiliyor.

KENDİ TELEFONUNU KENDİN TAMİR ET

Google, kendi ürettiği Pixel akıllı telefonları için iFixit’ten “kendin yap” kitleri ile telefonlarını kullanıcıların tamir edebilmesini sağlıyor. Kendi kitlerini de satan iFixit; piller, kameralar ve yedek ekran gibi temel bileşenlerine uygulanıyor. Kasım ayında Pixel 6a için yedek parça satışına başlayan firma, şimdi de Pixel 7 ve Pixel 7 Pro için yedek parça satışına başladı. Bu uygulama AB ve ABD''deki Piksel kullanıcıları için geçerli. Google Pixel, Türkiye pazarına henüz sunulmadığını hatırlatalım.

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT

İkinci el araba alırken dikkat edilen en önemli hususlardan biri de yakıt maliyetinin ne olduğu. Google, bu yıl düzenlediği Serach On etkiliğinde araçların yıllık yakıt maliyetini göstermeye başlayacağını açıkladı. Bu çevrimiçi araç, yakıt maliyeti yanında aynı zamanda aracın karbon emisyon maliyetini de tahmin ediyor. Şirket, bunu 2019''da sunulan en güncel algoritma modeli ile Avrupa Çevre Ajansı (EEA) emisyon tahminlerine göre hesaplıyor.

Söz konusu uygulama aynı zamanda elektrikli araçların tahmini maliyeti, menzil ve şarj hızlarını da gösteriyor. Bu özellik şu an için belli otomobil markaları için kullanılıyor. Böylece araç satın alırken daha kapsamlı araştırma imkanı yaratıyor. 













 




 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar