Glütensiz yiyecekler ile sağlığınızı koruyun

Glütensiz yiyecekler ile sağlığınızı koruyun
Glüten intoleransı ile mücadele eden kişiler için hangi yiyeceklerde glüten olup hangilerinde olmadığı araştırıldı. Glütensiz yiyecekler ile birçok rahatsızlığın önüne geçebiliriz...

Şişkinlik, istenmeyen kilo, hazımsızlık, bağırsak ve mide sorunları… Her yemek yedikten sonra bu negatif durumlara maruz kalıyorsanız söyleyeceklerimize hazır olun: Glüten intoleransı ile karşı karşıya olabilirsiniz! Glütensiz yiyecekler ile bu durumu kontrol altına almanız mümkün.

Glüten intoleransı, ekmeğin kabarmasını sağlayan, buğday, arpa ve çavdar içeren tahıllarda bulunan protein içeriği glütenin bağırsak tarafından kabul edilmemesi durumudur. Alerjik reaksiyonlar göstermeye başlayan bağırsak, besinlerden alması gereken vitamin ve minerali alamaz hale gelir.

Live To Bloom'un haberine göre, glüten intoleransı ile mücadele eden kişiler için hangi yiyeceklerde glüten olup hangilerinde olmadığınının listesi...

Yaygın olarak içinde glüten bulunan besin grupları:

Makarna

Ekmek çeşitleri

Krakerler

Salata sosları ve baharatlı karışımlar

Glütenli gıdalar:

Buğday nişastası

Buğday kepeği

Buğday tohumu

Kuskus

Bulgur

Buğday çeşitleri

Buğday unu

İrmik

Gliyadin

Arpa

Çavdar

Arpa maltı

Tavuk suyu

Malt sirkesi

Soya sosu

Noodle

Burger ekmekleri ve ekmek çeşitleri

Tatlandırıcılar ve soslar

Bu içeriklere sahip olan yiyeceklerle beslendiğinizde, örneğin çavdarlı bir ekmek, irmik helvası, vejetaryen burgeri veya soslu noodle tükettiğinizde kendinizi hazımsızlık problemi ve bağırsak rahatsızlıklarıyla karşı karşıya bulabilirsiniz.

Bu durumla baş edebilmek için glütensiz gıdalarla beslenmek oldukça rahatlatıcı ve bağırsak sağlığı açısından faydalı bir tercihtir. İşte glütensiz olarak tercih edebileceğiniz besin seçenekleri!

Glütensiz yiyecekler:

Meyveler

Sebzeler

Tohumlar

Bakliyatlar

Sert kabuklu kuruyemişler

Patates

Yumurta

Süt ve süt ürünleri

Sağlıklı yağlar

Mısır

Pirinç

Balık ve deniz ürünleri

Karabuğday

Darı

Ararot nişastası

Kinoa

Glüten intoleransı ile baş etmek için ne yapabilirsiniz?

İşe yukarıda belirtilen besin gruplarına uygun bir beslenme rotası çıkararak başlayabilirsiniz. Eğer dışarıda yemek yiyorsanız glüten intoleransına hassasiyet gösteren restoranlar tercih edebilir ve gittiğiniz yerlerde sipariş edeceğiniz yiyeceklerin glütensiz olmasını özellikle belirtebilirsiniz.

Restoranlardaki kızarmış patates gibi çokça tercih edilen ve genellikle aynı tencere veya tavada yapılan atıştırmalıkları tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz. Kullandıkları soslar ve tavadaki bir önceki yaptıkları üründen kalanlar yanlışlıkla glüten tüketmenize neden olabilir.

Yediklerinizi genellikle evde ve kendiniz hazırlarsanız riski en aza indirgemiş olabilirsiniz. Bir beslenme uzmanına danışarak kendinize uygun, zengin, glütensiz bir diyet programı hazırlamanız harika bir seçenek olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar