Gaziemir'deki kurşun fabrikası ile ilgili karar

Gaziemir'deki kurşun fabrikası ile ilgili karar
İzmir'de 'İkinci Çernobil' olarak adlandırılan bölge ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nden karar çıktı.

İzmir'de uzun yıllar tartışma konusu olan ve vatandaşların sağlığını tehdit ettiği belirtilen  Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası hakkında Anayasa Mahkemesi'nden karar çıktı. Fabrika sahibi, kendi mülkiyetine dokunulmayacağını belirterek konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. 

Elde edilen bilgilere göre, olay şu şekilde gelişti: 

Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasına 2007 yılında, atıklarını toprağa gömdüğü ve bertaraf etmediği, bu atıkların suya da karışarak çevre halk sağlığına büyük zarar verdiği gerekçesiyle 321 bin TL ceza verildi. Yapılan itirazların reddiyle kesinleşen kararın ardından atıkların bir an önce bertaraf edilmesine de karar verildi. Fakat aradan geçen yıllara rağmen temizlenmeyen atıklar çevre halkında radyoaktif sızıntıdan kaynaklı olarak çeşitli hastalıkların görülmesine neden oldu. 2013 yılında yapılan tespitlerde zehirli atıkların halen bertaraf edilmediği tespit edilerek bu defa 5 milyon 79 bin 900 TL idari para cezası verildi.

KARAR KESİNLEŞTİ 

Bu defa Aslan Avcı Döküm Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirket Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunarak, verilen cezanın orantısız olduğunu, mülkiyet hakkına müdahale anlamına geldiğini, bu nedenle Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti. Şirket, başvurusunda radyoaktif maddenin bertaraf edilmesini sağlayacak bir tesisin Türkiye'de bulunmadığını, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesinin fiilen ve hukuken imkansız olduğunu, 2013 yılı sonuna kadar bertaraf işleminin hiçbir zaman kendi inisiyatiflerinde olmadığını, su kirliliği iddialarının belirsiz olduğunu, olayda kendilerinin kusurlu olmadığını ileri sürdü.

13 yıl boyunca çevre ve halk sağlığını hiçe sayan radyoaktif atıkların temizlenmemiş olması nedeniyle kesilen cezaya yapılan itirazı inceleyen Anayasa Mahkemesi, mülkiyet hakkına müdahale edilmediğine, verilen cezanın yerinde ve orantılı olduğunu karar verdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar