Gazetecilere yeşil pasaport hakkı veriliyor: Hangi gazetecilerin yararlanabileceği belli oldu

Gazetecilere yeşil pasaport hakkı veriliyor: Hangi gazetecilerin yararlanabileceği belli oldu
Gazeteciler, vize problemi yaşamamak için 'Yeşil Pasaport' talebiyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü. Oral Çalışlar, Hande Fırat, Sinan Burhan, Zafer Şahin, Mehmet Acet ve Melik Yiğitel Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş' a konuya ilişkin bir dosya iletti. Yeşil pasaport hakkının, ilk aşamada en az 10 yıldır basın kartı bulunan gazetecilere verilmesi bekleniyor.

Gazetecilerin yurt dışı programlarında yaşadıkları vize problemini ortadan kaldıracak Yeşil Pasaport talebi bir grup gazeteci tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş' a iletildi.

İlk imzayı atan gazeteciler Oral Çalışlar, Hande Fırat, Sinan Burhan, Zafer Şahin, Mehmet Acet ve Melik Yiğitel Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş' a konuya ilişkin bir dosya sundu.

Yeşil Pasaport talebini içeren dosyada, "Maalesef son yıllarda vize engeli nedeni ile başka ülkelerdeki haberlere yetişme ve takip etme konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı ülkelerde vize konusunda kısıtlayıcı uygulamalarla karşı karşıya kalınmaktadır. Ülkemizde devlet görevlileri Yeşil Pasaport imkanından yararlanabilmektedir. Gazete ve televizyonlarda çalışan belli kriterleri taşıyan bizler maalesef bu imkanı kullanmadığımız için zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Meslek örgütleri ve kamuoyunun destekleri ile bu mağduriyetin en kısa zamanda çözüleceğini inanıyoruz. Tüm yetkili kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz" açıklaması yer alıyor.

Meclis Başkanı ile yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan gazeteciler şunları söyledi:

Oral Çalışlar: İşin aslı Türkiye'nin AB Üyesi olmasıdır. Üye olsak bu sorun çözülecek. Olamıyorsak bizim devlet memurlaının kullandığı haklardan yararlanmamız gerekiyor. Biz gazeteciler vize konusunda sıkıntılar yaşıyoruz.

Hande Fırat: Yeşil Pasaporta mutlaka ihtiyacımız var. Bu konuda en çok sıkıntı çeken bizleriz. Biz gazeteciler vize almakta yaşadığımız sıkıntılardan dolayı haber yapmakta zorlanıyoruz.

Sinan Burhan: Meclis Başkanmızı ziyaret ettik, sorunlarımızı ilettik. Yeşil Pasaport gazeteciler için çok önemli. Bir savaş çıktığı zaman, diplomatik krizler olunca vize konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yeşil Pasaportun devlet memurları gibi gazetecilere de verilmesi gerekir.

Zafer Şahin: Türkiye'de belkide Yeşil Pasaportu en çok kullanacak meslek gurubu gazeteciler. Bu yüzden gazetecilerin vize konusunda yaşadıkları sorunların giderilmesi için Yeşil Pasaportun gazetecilerede verilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz.

Mehmet Acet: Türkiye'de meslektaşlarımız artık çok sık yurt dışına çıkıyor. Bu bir ihtiyaç haline geldi. Belli kriterler dahilinde yeşil pasaport konusunda yetkililerden, ilgililerden destek bekliyoruz.

Melik Yiğitel: Bu bir temel ihtiyaç, eğer vize serbestesi olsaydı başvurmazdık. Avukat arkadaşlar kusura bakmasın ama en çok bizim arkadaşlarımız yurt dışına çıkıyor. Buna bir çözüm bulunması lazım.

Gazeteci Oral Çalışlar ise bu konuyu serbestiyet.com'daki köşesinde ele aldı. Çalışlar, şu anki yaklaşım sadece 10 yıl kıdemli basın kartlı olanlara yeşil pasaport verilmesi yönünde olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de basın kartlı gazeteci sayısı, son verilere göre, 17 bin 618. Bu gazetecilerin bir kısmını devlet memurları oluşturuyor ve onların da çoğunun zaten yeşil pasaportu var. O yüzden de tüm basın kartlı gazetecilere yeşil pasaport verilmesi durumunda, yeşil pasaport sayısında herhalde en fazla 10 bin civarında artış söz konusu oluyor. Ancak şu anki yaklaşım sadece 10 yıl kıdemli basın kartlı olanlara yeşil pasaport verilmesi yönünde olduğu için bu şekilde yeşil pasaport edinecek gazetecilerin sayısı 10 binden de daha düşük bir rakama iniyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar