Fransa'da Global Güvenlik Yasası karşıtı halk ayaklandı

Fransa'da Global Güvenlik Yasası karşıtı halk ayaklandı
Fransa'da Global Güvenlik Yasası adıyla tüm toplumu gözetleme ve sindirme hamlesine karşı halk sokaklarda. Fransa'da Macron hükümetinin Global Güvenlik Yasası adıyla tüm toplumu gözetleme ve sindirme hamlesi karşısında sendikalar, siyasal örgütler ve halk pek çok ilde Özgürlükler Yürüyüşü düzenliyor.

Fransa'da halk ayaklandı

Fransa’da Afrika kökenli müzik yapımcısı Michel Zecler’e yönelik polis tarafından uygulanan şiddet görüntülerinin basına sızması ve ardından ülkede güvenlik güçlerine ait görüntülerin yayınlanmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısı nedeniyle binlerce insan gösteri düzenledi. Son dakika gelişmesine göre ülkedeki gösterilerde gerilimin dozu yükseldi.

Fransa’dan gelen son dakika haberlerine göre polis ve güvenlik güçlerinin görüntülenmesini yasaklayan tasarıyı protesto eden halk arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Ülkede meydana gelen olayda Afrika kökenli müzik yapımcısı Michel Zecler, polis tarafından şiddete uğramış ve bu görüntüler basın tarafından yayınlanmıştı.

Şiddet görüntülerinin basına sızması ve göçmen kampını dağıtmak isteyen güvenlik güçlerinin kendilerini görüntüleyen basın mensuplarını darp etmesinin ardından bugünkü gösterilerde, polisin orantısız güç kullanımına tepki gösterip, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'ı istifaya çağırdı.

İşçi sendikaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, göçmen dernekleri ve öğrencilerin de destek verdiği gösteri yürüyüşü, Republique Meydanı ve Bastille Meydanı arasında gerçekleşti.

Bastille Meydanı’nda, radikal sol gruplar ve polis arasında kısa süreli arbede yaşandığı ve polisin kendisine taş atanlara göz yaşartıcı gaz sıkarak yanıt verdiği bildirildi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE HUKUK DEVLETİNE AYKIRI"

Meclis ve Senato’da grubu bulunan sol parti temsilcilerinin de aralarında olduğu göstericiler, tasarının ifade özgürlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu görüşünü dile getiren pankartlar taşıdı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter'dan Zecler'e saldırı görüntülerinin kabul edilemez olduğunu ve kendilerini utandırdığını açıklarken, müzik yapımcısına şiddet görüntülerine ilişkin ifadeye çağrılan 4 polis gözaltına alındı.

GLOBAL GÜVENLİK YASASI NEDİR?

17-20 Kasım tarihleri arasında Ulusal Meclis’te oylanan ve maddeleri kabul edilen yasada, Sarı Yelekliler eylemlerinde sayısız örneği görüldüğü üzere, halka saldıran polisleri görüntülemek ve görüntülerini yaymak suç kapsamına alınıyor.

Fransa’da 17 Kasım 2018’de başlayan ve hükümetin kemer sıkma önlemleri ile akaryakıt fiyatlarına zam yapma gibi neo-liberal saldırılarına karşı başlayıp muazzam bir ayaklanma ve direniş seferberliğine dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerinde, halk hareketini sindirmek için görevlendirilen polisin aşırı ve yasa dışı güç kullanımı nedeniyle en az 11 kişi ölmüş, en az 24 kişi polisin gaz fişekleriyle yüzlerini hedef alması sonucu gözünü kaybetmiş ve 4,500’den fazla kişi ise yaralanmıştı.

Kaynak: Kaynak:Euronews/Deutsche Welle

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar