FDA uyardı: Akıllı saatler ve yüzükler kan şekerini ölçemez

FDA uyardı: Akıllı saatler ve yüzükler kan şekerini ölçemez
Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi, kandaki glikoz miktarını ölçebildiğini söyleyen a akıllı saatlere ve yüzüklere itimat edilmemesi gerektiğini belirtti.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), kandaki glikoz miktarını ölçebildiğini iddia eden, ancak iğne kullanmadan çalışan akıllı saatlere ve yüzüklere güvenilmemesi gerektiğini belirtti.

Şeker hastalığı ya da halk arasında bilinen adıyla diyabet rahatsızlığına sahip bireyler, kan şekerlerini ölçmek için genellikle minik iğnelerle parmaklarını delerek kan örneği alırlar. Ancak bazı akıllı saatler ve yüzükler, bu işlemi iğne kullanmadan gerçekleştirebilecekleri iddiasında bulunsa da FDA, bu iddiaları reddederek tüketicilere uyarıda bulundu.

FDA'dan yapılan açıklamada, "FDA, kendi başına kandaki glikoz değerlerini ölçmeyi ya da tahmin etmeyi amaçlayan hiçbir akıllı saate ya da yüzüğe izin, onay ya da hak vermemiştir" ifadesi kullanıldı. Kurum, tüketicilere, hastalara ve bakıcılara bu tür cihazlardan, özellikle şeker takibi açısından uzak durmalarını tavsiye etti.

Şu anda, akıllı saatler ve yüzükler, kan örneği almadan ya da deriden içeri girmeden doğrudan şeker ölçümü yapma yeteneğine sahip değiller. Bazı ürünler, FDA onaylı farklı giyilebilir teknolojilerle uyumlu olarak çalışabilirken, bu cihazlar, deri altına girmeden bağımsız bir şekilde glikoz seviyesini ölçme yeteneğine sahip değiller. Apple Watch ve Oura yüzük gibi ürünler, FDA onaylı giyilebilir teknolojilerle birlikte kullanılarak glikoz seviyesini takip edilebilmektedir.

Bu alandaki teknoloji geliştirmeleri devam ederken, Apple ve Samsung gibi büyük teknoloji şirketleri, deri altına girmeden glikoz seviyesini tespit edebilecek yeni teknolojiler üzerinde çalışmaktadır. Ancak henüz bu teknolojilerin akıllı saatler gibi küçük ve taşınabilir cihazlara entegre edilemediği belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar