EYT için masada hangi formüller yer alıyor

EYT için masada hangi formüller yer alıyor
Son Kabine Toplantısı'nın ardından yapılan KYK düzenlemesi sonrasında şimdi de emeklilikte yaşa takılanlar için de bir düzenleme geliyor. EYT için masada birçok formül bulunuyor.

KYK BORÇLARINDAN SONRA ŞİMDİ DE EYT: MASADA HANGİ FORMÜLLER VAR?

Seçimlerin yaklaşması üzerine halkın en önemli sorunları arasında bulunan konular tek tek gündeme gelmeye devam ediyor. 3 bin 600 ek gösterge ve KYK borçlarının ardından şimdi de emeklilikte yaşa takılanlar için çalışmalar başlıyor.

EYT''nin çözümü için masada farklı seçenekler bulunurken düzenlemeyle ilgilenmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir ekip oluşturdu. Bakanlığın oluşturmuş olduğu ekip, sendikalarla iletişimde olacak. Şu ana kadar resmi anlamda herhangi bir formül bulunmazken masada birkaç faklı seçenek yer alıyor.

KONUŞULAN FORMÜLLER NELER?

EYT düzenlemesi için konuşulan formüller arasında 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli seçenek olarak masada bulunuyor. Bu formülün hayata geçmesi durumunda 6,5 milyon kişi yapılacak olan yeni düzenlemeden yararlanabilecek. 

Masadaki diğer seçenekler arasında bulunan erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü ve Eylül 1999''da çıkan yasa çerçevesinde emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü var. 

EN GEÇ OCAK AYINDA MECLİSİN GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENİYOR

EYT''ye ilişkin düzenlemenin yıl sonunda veya en geç Ocak 2023''te Meclis''e gelmesi bekleniyor. EYT sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999''dan önce olanları kapsıyor. Bu tarihten önce yaş şartı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilmekte ayrıca 8 Eylül 1999''da yürürlüğe konulan 4447 sayılı kanunla da emekli olabilmek için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarına yaş kriteri eklendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar