EYT'te formüller o tarihi işaret ediyor

EYT'te formüller o tarihi işaret ediyor
3600 ek göstergede çalışmaların tamamlanmasının ardından gözler EYT için atılacak adımlara çevrildi. Çalışmada bazı tarihler büyük önem taşıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yılını ve primini doldurmuş ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar için bir çalışma grubu da oluşturuldu.

EYT'TE FORMÜLLER O TARİHİ İŞARET EDİYOR

EYT''de çalışmaların 2022 yılı bitmeden tamamlanması, 530 bin kamu çalışanını ilgilendiren çalışmanın da Ekim ayı bitmeden kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Hal böyle olunca EYT çalışmasında hangi aşamada olunduğu merak ediliyor. İşte, EYT hakkında gündeme gelen yeni formül...

KADINLARDA 20 ERKEKLERDE 25 YIL SİGORTALI OLMA ŞARTI

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar için erkeklerde 25 kadınlar da ise 20 yıllık sigortalı olma şartı bulunuyor.

GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bunun haricinde de 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim şartı bulunuyor. Yaş şartı ise kademeli olarak işe giriş tarihine göre değişiyor.

23 YIL ÖNCE YIL VE PRİM ŞARTININ YANINA YAŞ ŞARTI GETİRİLDİ

8 Eylül 1999''da çıkartılan yasa ile yıl ve prim şartının yanına yaş şartı da getirilmişti. EYT''liler bu yaş şartına takıldıkları için emekli olamıyorlar. Bu durumda yılını ve primini tamamlamış olarak EYT''li olanlar emeklilik hakkının verilmesini bekliyor.

Ancak 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak işe başlayan birçok vatandaşın henüz primleri tamamlanmamış durumda. Kimisi çalışma imkanı bulamadığından kimisi de kayıtsız çalıştırıldığı için yeterli prime ulaşamadı.

Bu sigortalılar da EYT kapsamına girmek istiyor. Mevzuatımızda bu eksik primlerin tamamlanması için sunulan imkanlar şöyle sıralanıyor:

3600 gün prim ile kısmi emeklilik, askerlik borçlanması, doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta, hizmet tescili ile tespit

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar