EYT'nin Meclis'e geleceği tarih netleşti! 3 formül masada

EYT'nin Meclis'e geleceği tarih netleşti! 3 formül masada
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununa yönelik çalışma yapılıyor. Peki, sorunun temeli ne, öne çıkan çözüm formülleri neler? İşte masadaki 3 formül...

EYT'NİN MECLİS'E GELECEĞİ TARİH NETLEŞTİ!

EYT''lilere emeklilik yolu açılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma grubu oluşturulduğunu açıklarken ortaya çıkacak yol haritasına uygun çalışmayı Meclis''e sunacakları tarihi açıkladı. Artık gözler bakanlığa çevrilmiş durumda. Çalışmalar 3 formül üzerinden yapılıyor. Kurulan çalışma grubu özellikle emeklilik için hak sahiplerinin belirlenmesi ve bunların emeklilik şartlarının oluşması noktasında alternatifleri değerlendiriyor. 

Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına uygulanan temmuz zammı sonrası gözler emeklilikte yaşa takılanlar (ETY) ile ilgili son açıklamalara çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir programda “EYT meselesi masanızda mı?” sorusunu yanıtlarken, “Tabii masamızda. Türkiye’nin emekçileri hiç merak etmesinler, hiç endişe etmesinler. Türkiye’nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor. Bu, önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden biri” demişti. Bakan Bilgin’den yeni bir açıklama daha geldi.

MECLİS''E SUNULACAK 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, her formül için ayrı ayrı maliyet hesaplaması yapılmasının ardından çalışmanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletileceğini belirterek, “Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis’e sunacağız” dedi.

FORMÜL 1 
Üzerinde konuşulan seçeneklerden bir tanesine göre, 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduran 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlarda emeklilikte yaş şartı aranmayacak.

FORMÜL 2 
İkinci alternatif olarak da erkeklerde 25 yıl ve 9 bin günü, kadınlar 20 yıl 7 bin 200 günü tamamlamışsa yaş şartına bakılmaksızın emeklilik formülü üzerinde duruluyor. Beklenen yaşı yarı yarıya düşürme ve yüzde 2 gibi bir oranla maaş kesintisi ile erken emekli olma formülleri de masadaki seçenekler arasında.

FORMÜL 3 
Emeklilik için ihtiyaç duyulan eksik prim günlerinin tamamlanması, 1999 öncesi 50 yaş ile emeklilikte yeterliliğin sağlanması ve Almanya’da olduğu gibi yaş şartına bağlı ödeme de gündemde. Bu modelde de yasada öngörülen emeklilik yaşına kadar nispeten düşük aylık bağlanıyor, emeklilik yaşına gelindiğinde ise ödenecek maaş olması gereken miktara çıkıyor.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar