EYT'lilerin gözü burada! İşte en erken emeklilik yaşı!

EYT'lilerin gözü burada! İşte en erken emeklilik yaşı!
Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların gözü Meclis'ten gelecek yasa tasarısında... EYT'lilerin merakla beklediği yaş, prim gibi detaylar netlik kazanırken buna göre 2023 yılında yasadaki hizmet ve sigorta süresini dolduran kadın 42 yaşında erkek ise 43 yaşında emekli olabilecek.

İŞTE EYT'LİNİN EN ERKEN EMEKLİLİK YAŞI!

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların EYT düzenlemesine ilişkin gözü Meclis''te...Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen taslak metinde yaş sınırı bulunmazken 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşına giren kadın çalışan 2023 yılında yasadaki hizmet ve sigorta süresini fazlasıyla doldurduğu zaman 42 yaşında, erkek çalışan da 43 yaşında emekliliğe olabilecek.

Sabah Gazetesi''nde yer alan habere göre EYT düzenlemesindekilerin yaş ortalaması da 49,9 hesaplanırken yasa taslağında borçlanma kapısı açık tutulacak, diğer EYT''liler koşulları bitirdiği tarihte emeklilik hakkı kazanacak. 

KADINLAR 42, ERKEKLER 43 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLECEK

Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta yaş sınırı bulunmazken EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı da değiştirilmeyecek. Emeklilik için kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. Yasa gereği sadece 8 Eylül 1999''da 18 yaşını doldurması gerekiyor. Bu tarihte 18 yaşında olan bir kadın çalışan 2023 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verdiğinde 24 yıllık sigorta süresine sahip olacak. Bu sonuçla kadın çalışanlar 20 yıllık süreyi doldurduğu için 42 yaşında, erkekler ise 43 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak.

BAŞVURULAR E-DEVLET''TEN

Emeklilik başvurusu e-devlet üzerinden yapılırken isteyen vatandaşlar da yazılı olarak başvurabilir. Emeklilik başvurusunda bulunan herkes bir ay içinde emekli aylığına hak kazanacak. 

OCAK AYINDAN ÖNCE BORÇLANMADA FAYDA VAR

Prim günü eksik olanlar vatandaşlar Ocak ayından önce bu borçlandırmayı sonlandırması gerekiyor zira bu durum yıl başından sonra asgari ücrete gelecek zamla çok daha fazla olacak. Bugün bir günlük süreyi 69 lirayla borçlanmak mümkünken, yeni yılda asgari ücrete gelecek tahmini yüzde 50 zamla bu tutar 104 liraya çıkacak. Tek çocuk için 720 günlük borçlanma 50 bin lira, yeni yılda bu tutar 75 bin liraya yükselmiş olacak. Yine askerlik borçlanması yapacak bir vatandaş 37 bin 963 lira öderken 1 Ocak''tan sonra yaparsa asgari ücrete gelen zam oranında artış olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar