EYT'liler dikkat! EYT'de kadın ve erkek şartları belli oldu... İşte detaylar

EYT'liler dikkat! EYT'de kadın ve erkek şartları belli oldu... İşte detaylar
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT yasası nihayet Meclis'e geldi. Yasa sonrası bazı vatandaşlar kapsam dışı bırakılırken, EYT'de kadın ve erkek ayrımı da netleşti. İşte bilgiler...

Hükümetin uzun yıllar ayak direttiği EYT yasası 14 Mayıs''ta yapılacak seçimler öncesinde Meclis''e geldi.

Yasada kapsam tartışmaları ve kademeli prim skandalı devam ederken, EYT''de kadın ve erkek ayrımı da netleşti.

Sabah Gazetesi''nden Mete Dirice''nin haberine göre, EYT kanun teklifi için önce metinler yazıldı. Ardından Cumhur İttifakı''nın oylarıyla teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''na geldi ve burada onaylandı. EYT yasası Salı günü Meclis Genel Kurulu''nun gündemine gelmesi bekleniyordu. Ancak Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi nedeniyle durumu birkaç gün gecikebilir.

Yasa teklifinin Meclis''e gelmesi durumunda aynı gün veya ertesi gün EYT kanun teklifinin yasalaşması bekleniyor. Meclis''ten çıkan kanun Başkan Recep Tayyip Erdoğan''ın onayına sunulacak.

EYT ŞARTLARI DEĞİŞİR Mİ?

EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı ortadan kaldırıldı. Kanun teklifinde herhangi bir yeni şart bulunmuyor. Prim şartının SSK''da 1999 düzenlemesi öncesi düzeyine yani 5.000 güne düşürülmesi ve kısmi emeklilikte yaşın kadınlarda 50 ve erkeklerde 55 olarak uygulanması gibi talepler bulunuyor.

Bu taleplerin yerine gelmesi için Meclis Genel Kurul''un milletvekilleri tarafından önerge haline getirilip sunulması ve kanun teklifinde değişiklik yapılması gerekiyor. Bunun yanında EYT yasalaştıktan sonra da bu talepler ile ilgili yeni düzenlemeler söz konusu olabilir. Tüm bu konuların Kabine Toplantısı''nda ele alınması bekleniyor.

EYT RESMİ GAZETE''DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

EYT yasasının 1 hafta içinde Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın açıklayacağı detaylı genelge ile merak edilen tüm sorular yanıt bulacak.

EYT''DE YAŞ ŞARTI YOK: PRİM GÜNÜ VE SİGORTALILIK SÜRESİ TAMAM OLANLAR EMEKLİ OLACAK

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete''de yayımlanmasıyla 4,75 milyon vatandaşa yaş şartı olmadan emeklilik yolu açılacak. Bunların 2,25 milyonu ilk anda emekli olabilecek. Geriye kalan yaklaşık 2,5 milyon vatandaş ise prim günü ve sigortalılık sürelerini doldurduğu anda emeklilik hakkı elde edecek.EYT''de kadın-erkek şartları belli oldu! - Resim: 8EYT yasasından 4A-4B-4C kategorisinde 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan tüm SSK''lılar, Bağ-Kur''lular ve emekli sandığına tabi vatandaşlar ayrım yapılmaksızın faydalanacak.

4A kategorisinde SSK''lı kadınlar için 5000 ila 5975 gün prim şartı ve 20 yıl sigortalılık süresi bulunuyor. SSK''lı erkekler için ise yine 5000 ila 5975 gün arasında değişen prim günü gerekiyor. Erkeklerde sigortalılık süresi kadınlara göre 5 yıl daha fazla yani 25 yıl.

Burada kimin ne kadar prim şartı olacağı sigorta giriş tarihine göre belirleniyor.4B-4C kategorisinde Bağ-Kur ve emekli sandığına tabi kadınlarda prim günü 7.200 gün erkeklerde ise 9.000 gün olarak dikkat çekiyor. Sigortalılık süresi ise tıpkı 4A''daki gibi kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar