EYT'de çoğu kişi bunu bilmiyor! Geciken maaşınızın faizini bu yollarla alabilirsiniz

EYT'de çoğu kişi bunu bilmiyor! Geciken maaşınızın faizini bu yollarla alabilirsiniz
Milyonlarca EYT’li başvurusunu yapmasına rağmen maaşlarını alamadı. Emekliliğe hak kazanan EYT’li vatandaşların başvurularını gerçekleştirmelerinin ardından sonraki ayda maaşlarını yasal olarak almaları gerekiyor. Peki Mart’ta başvuru yapmalarına rağmen Eylül ya da Kasım ayında maaşlarına alacak EYT’liler ne yapmalı? Maaş gecikme faizini nasıl alabilir? İşte çoğu EYT’linin bilmediği detaylar…

SİNAN ŞAHİN / GÜNBOYU

Vergi Uzmanı Dr.Nedim Türkmen ile Mali Hukuk Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz, Sözcü TV’de başvurularını yapmalarına rağmen emekli maaşı alamayan EYT’lileri masaya yatırdı.

EYT MAAŞLARI İÇİN EYLÜL AYI DENİLDİ AMA YİNE OLMAZ

Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen: Bir ay içinde ciddi bir başvuru oldu. Çünkü 1 ay içinde 2 bordro başvuru yapmak yerine 31 Mart’ta çıkışını yapalım 1 Nisan’da geri alalım diye. Mart sonunda Ankara SGK müdürü 40 bin küsur kişiyi emekli yaptım dedi. İstanbul’la konuştum. 46 bin olmuş.

Anadolu birçok insan ben emeklilik için başvurdum nerede benim maaşım diyor. Bir gerilimi hissedebiliyorsunuz oradan. Ocak bu kanunundan bahsedilirken Mart’ta maaşlar denildi. Şimdi Nisan deniliyor. Biz de bunun olamayacağını söyledik.

SGK 1 yılda en fazla 480 bin kişiyi emekli edebiliyor. Şu anda EYT’li 2 milyon 200 bin kişi var. İş yükünün 40 katını adamlara yüklemiş durumdayız.

Şimdi Eylül ayı denildi en son. Eylül’de de olması mümkün değil. Personellere bağlayın geçin denilmiş. 3 sene sonra yanlış bağlanmışsa tazminatları faizlerle geri isteme var.

Şimdi ben EYT’ye başvurdum ama benim maaşımı Ekim ayında bağladılar ya da Kasım ayında. Burada gecikmeye ilişkin SGK’dan tazminat alabilir miyim?

EYT’DE MAAŞ GECİKMESİ FAİZİ NASIL ALINIR

Mali Hukuk Öğretim Üyesi Bumin Doğrusöz: Tabi alabilirsiniz, çünkü yasa diyor ki siz hangi ay müracaat ettiyseniz ertesi aydan emekli maaşınızın size ödenmesi lazım. Bu sizin yasal hakkınız.

Eğer bu hakkınız geciktiriliyorsa bu bir hizmet kusurudur. İdarenin yetersiz örgütlenmiş hizmet sunumundan kaynaklanıyor.

Bu EYT meselesi aylar öncesinden belliydi. SGK’nın ne kadar müracaat geleceğini hesaplaması lazımdı. Buradaki gecikme bir hizmet kusurudur.

BAYRAM İKRAMİYESİ DAHİL Mİ

Mayıs’ta alması gereken maaşı Kasım’da ödeyeceksiniz. Bayram ikramiyesi vs. de eklenecek. Hele ki devlet memuruysa ikramiyesi de eklenecek. Temerrüt faizi olarak eklenmesi lazım…

EYT’de maaş aldıktan sonra kuruma geç maaş aldıklarını talep etmeli. 30 gün içerisinde ödeyeceğim demediği takdirde SGK, bu faizin de ödenmesi için idare mahkemesine dava açması gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar