Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu, ne zaman yatacak?

Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu, ne zaman yatacak?
Şubat ayının gelmesi ile birlikte evde bakım maaşı alacak olan vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Peki evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu, ne zaman yatacak?

Evde bakım maaşı yattı mı?

Türkiye genelinde milyonlarca kişiyi ilgilendiren evde bakım maaşı ödemeleri, 2024 Şubat ayında merak konusu oldu. Her ay düzenli olarak sağlanan evde bakım yardımı, 2024 Ocak zammının ardından yeni zamlı fiyattan yatacak. Peki evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu, ne zaman yatacak?

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu belgelerle kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından sağlanan hasta bakım parasıdır. Engellilerin bakımını üstlenen akrabalarına veya vasisine ödenen aylığa evde bakım aylığı denir. Tutarı, bir aylık net asgari ücretin 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen kişilere ödenir.

EVDE BAKIM MAAŞI 2024 NE KADAR OLDU?

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti gibi birçok önemli ücret ve yardımda, memur maaşlarındaki zamla birlikte yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Ocak zammı sonrası geçerli olan evde bakım maaşı, 5,098 TL'den 7,609 TL'ye yükseldi.

ZAMLİ EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

Evde bakım parası her ayın 11 ile 15'i arasında ödeniyor. Bu bağlamda, Şubat ayı ödemelerinin de 11-15 Şubat tarihleri arasında zamlı olarak hesaplara geçmesi bekleniyor.

SMS İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

Evde bakım aylığı alanlar, telefonlarının SMS özelliğini kullanarak bakım parası sorgulaması yapabilirler. Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla bu hizmeti alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne "BAKIYE" yazıp, 4747'ye SMS atarak bakiyelerini takip edebilirler. Bu hizmet ücretlidir.

E-DEVLET İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

Evde bakım maaşı sorgulama işlemi için e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfası kullanılabilir. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar şifreleri ve T.C kimlik numaraları ile sorgulama işlemini yapabilir. Bu özellik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümünün altında yer alıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ve ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gerekiyor. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile ilçelerdeki Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Evde bakım maaşı alabilmek için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki ilgili kurumlara başvuruda bulunulmalıdır.

KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?

Evde bakım maaşı almak için en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olmak gerekmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, bakıma ihtiyacı olan kişinin ağır engelli olduğu tespit edilmelidir. Yani aldığınız sağlık kurulu raporunda 'ağır engelli' ibaresi bulunması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar