Ev sahibi ve kiracılar arasında yeni polemik 'depozito': İşte bilinmesi gerekenler

Ev sahibi ve kiracılar arasında yeni polemik 'depozito': İşte bilinmesi gerekenler
Artan konut ve kira fiyatları nedeniyle ev bulmakta zorlanan milyonlarca kiracı, bütçesini aşan kira ve depozito bedellerine boyun eğiyor. Son zamanların en çok tartışılan konuları arasında yer alan depozito bedeli ile ilgili kiracıların lehine bir detay ise dikkat çekiyor.

KİRACIYA MÜJDE! ÜÇ AYLIK KİRA BEDELİ GERİ ALINABİLİYOR

Yüksek enflasyon ve doların körüklediği konut ve kira fiyatları el yakıyor. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilim her geçen gün artarken, depozito bedeli hakkındaki önemli bir detay yeniden gündeme geldi.

Türkiye Gazetesi''nde yer alan habere göre, bazı ev sahiplerinin, kiracılarını çıkartırken depozitoyu geri ödeme konusunda sıkıntılar çıkardığı dile getiriliyor. Kimisi vermiyor kimisi ise eksik ödemenin yollarını arıyor. Öyle ki 5 yıl önce avro cinsinden aldığı depozitoyu o günün TL değerinde ödemeye çalışanlar bile olduğu sosyal medyaya yansıdı.

İADE ETMEK ZORUNDA

Bu tip davranışlarda bulunan ev sahiplerine karşı kiracıların hakları hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Depozito genel uygulamalarda kira bedeline mahsup edilse de hukuki açıdan bu şekilde mahsup edilmesi mümkün değildir. Mal sahibi depozito bedelini tahliye sonrasında iade etmekle yükümlüdür. Eğer depozitosunu iade alamaz ise hukuki yollara başvurması gerekir” dedi.

HANGİ ŞARTLARDA ÖDENMEZ

Depozitonun hangi durumlarda geri ödenmeyeceği konusunda ise Akdoğan “Depozito aslında güvence bedeli demektir. Kiracı kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu zarar ve ziyana ait meblağ ile ödenmemiş bulunan elektrik, su, doğalgaz, aidat ve borçları varsa bu borçlar mal sahibi tarafından depozitodan mahsup edilebilir. Eğer verilen depozito yeterli olmaz ise, kalan miktarı kiracı kontratlarda genellikle ödemeyi kabul ve taahhüt eder” diye konuştu.

3 AYLIK BEDELİ AŞAMAZ

Hakan Akdoğan, depozito prosedürlerini şöyle özetledi: Konut ve çatılı iş yeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya depozito verme borcu getirilmişse, bu bedel üç aylık kira bedelini aşamaz. Depozito olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırmalı, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo etmelidir. Banka, depozitoyu ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar