Ev alıp satanlara kritik uyarı: İhlal etmenin cezası çok ağır!

Ev alıp satanlara kritik uyarı: İhlal etmenin cezası çok ağır!
Konut sahibi olurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri tapu harç bedeli. Yasaya göre satıcı ve alıcı arasında eşit olarak ödenmesi gereken bu bedeli az ödemek isteyen vatandaşların başvurduğu yöntemlerin ağır cezası var.

EV ALIP SATACAKLAR DİKKAT! HEM EVİNİZDEN HEM PARANIZDAN OLMAYIN

Tapu harcını az ödemek isteyen alıcı ve satıcı evin satış fiyatını gerçekte olan satış değerinin oldukça altında göstererek ödeyecekleri harç bedelini de büyük oranda düşürebiliyor. Satılacak dairenin bulunduğu ilçe sınırlarına göre belirlenen minimum metrekare değeri dairenin bulunduğu belediye tarafından ilan edilmektedir. Gayrimenkul ticareti esnasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlediği minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek vatandaşların sıklıkla başvurduğu bir yöntem ancak bu yöntem başta avantajlı gözüküyor olsa da gayrimenkulün değerini daha az göstererek masraftan kaçınmak isteyenleri Bakanlık yakalıyor. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak ödenmesi gerekiyor.

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bütçesine uygun bir ev bulduklarında tüm birikimlerini bu eve bağlayıp, emlak, tapu masrafı gibi giderleri en düşük miktarda halletmek istiyorlar. Bu nedenle daha az tapu masrafı çıksın diye gayrimenkulün değerini eksik belirtiyorlar. Ancak bunu yapmadan iki kez düşünmenizde fayda var. Bunu yapan alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı ceza kesiliyor...

DEVLET "DOLANDIRICILIK" OLARAK NİTELENDİRİYOR

Gayrimenkullerin alım-satım işlemleri için tapuda hizmet bedeli adı altında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında tahsil edilen tapu harcı, toplamda satış bedelinin %4''ü oranında ödenmesi gerekiyor. Ev alıp satarken ödenmesi gereken tapu harcı bedeli gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Yani evin fiyatı ne kadar yüksek olursa ödenmesi gereken tapu harcı bedeli de o kadar artıyor.

 

HEM HARÇ HEM DE CEZA ÖDEYECEKLER

Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak ödenmesi gerekiyor.Bu gibi durumda uygulanan cezalardan biri vergi ziyaı cezasıdır. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak ödenmesi gerekiyor.Gerçek değerinde ise bu konut 400 bin TL''ydi ve arada 300 bin TL''lik bir fark ortaya çıkmış oldu. Eksik beyan cezası olarak bu fark üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Alıcı da satıcı da tapuda eksik gösterdikleri 300 bin TL''nin yüzde 2’si kadar olan harcı, yani eksik ödedikleri 6 bin TL''yi ödemekle yükümlü oluyorlar. Bir de bu 6 bin TL''nin yüzde 25’ini, yani 1.500 TL''yi ödemeleri gerekiyor.Bu da alıcı ve satıcı için daha büyük bir külfet oluyor ve 15 bin TL''lik bir fark ödemesi ortaya çıkıyor. Bu yüzden Maliye''nin sıkı takipte olduğu tapu alım satım işlemlerinde gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden satış yapmakta fayda var.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar