ESK indirim yaptı ama üreten kazanamadı tüketen de yiyemedi

ESK indirim yaptı ama üreten kazanamadı tüketen de yiyemedi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin geçtiğimiz günlerde kuzu etlerine dair verdiği indirim haberi tüketicinin yüzünü güldürmediği gibi gelen 2 TL'lik zam, yüzlerin biraz daha düşmesine, gözlerin biraz daha dolmasına, biraz daha hüzne neden oldu.

ESK İNDİRDİM YAPTI AMA ÜRETEN KAZANAMADI TÜKETEN DE YİYEMEDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi''nin Et ve Süt Kurumu''ndaki yüzde 25 indirim haberi ne üretici ne de tüketici memnun etti. 2 liralık zam ise tepki gördü.

ESK yüksek artışlardan dolayı düzenlemek amacıyla kendi mağazalarında satışı gerçekleşen koyun, kuzu, toklu etinde yüzde 25''e varan indirim yaptı ve yapılan indirimlerin sonucunda yeni fiyat listesinde gövde kuzu 129.75 TL''den 98 TL''ye, kuzu pirzola 181.50 TL''den 137 TL''ye, kuzu gerdan ise 114.50 TL''den 86 TL''ye indi ancak beklenen alım gerçekleşmedi. 

ÜRETİCİ FARKLI YOLLAR ARAYACAK

Et ve Süt Kurumu''nun yaptığı indirim sadece etiketlerin üzerinde kaldı. Zira marketlerde dün kuzu kuşbaşının kilosu 156 lira, kuzu yemeklik kuşbaşının kilosu 140 lira, kuzu gerdanın fiyatı 88.75 lira ve kuzu pirzolanın fiyatı da 226.70 liradan satışa sunuluyor. ESK besiciden kesim için hayvan almasına rağmen üretici de umduğunu bulamıyor. Kurum, kuzu karkasın alım fiyatını 88 TL/kg''den 90 TL/kg''ye, kuzu eti kesim fiyatının 90.26 liraya çıkarıyor ancak üreticiler 120 TL''ye mal ediyor ve bu yüzden de farklı yerlere başvurması bekleniyor. 

"YAPILAN İNDİRİM SADECE ALGI YARATMAK"

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu ise oluşan tabloyu Cumhuriyet Gazetes''inden Mustafa Çakır''a değerlendirdi. Bakırlıoğlu, yapılan indirimin sadece algı yaratmak olduğunu söyledi. Bakırlıoğlu; "Kurumun etinin fiyatının düşürmesinin bir anlamı yok, ülke genelinde 14 ilde sadece 18 satış mağazası var. 15 milyonluk İstanbul''da bile bir tane ESK mağazası var" dedi. 

"HAYVANCILIK İÇİN VERİLEN DESTEKLEMELER YETERSİZ"

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu üreticilerin aldığı fiyat karşısında zarara uğradığını belirtti. Bakırlıoğlu; "Üretici zararda. Fiyatı belirleyen en önemli unsur kuşkusuz yem fiyatları. Kuzu, koyun yemi fiyatı 400 lirayı geçmiş durumda. Bu koşullarda hayvancılığın sürdürülebilir olması mümkün değil. Yetiştirici bir kuzu kestirdiğinde en fazla dört torba yem alabiliyor. Hayvancılık için verilen desteklemeler de yetersiz. Üç yıldır aynı miktarda destek veriliyor" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar