Erdem Can - Anadolu Efes nikahı mutluluk getirir mi?

Modern EuroLeague tarihinde back to back(iki kere üst üste) şampiyon olan üçüncü takım olan Anadolu Efes’te kan değişimi yaşandı.

2018 yılından geçtiğimiz haftaya kadar takımı yöneten Ergin Ataman Efes ile 5.5 yıllık süreçte Avrupa basketboluna damga vurdu.

Covid nedeniyle iptal edilen sezon hariç Efes-Ataman birlikteliği, 3 EuroLeague finali gördü. 2 kez EuroLeague şampiyonluğu, 3 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 kez Türkiye Kupası ve 3 Kez Türkiye Ligi şampiyonluğu kazandı.

Takvimlerden yapraklar koptukça Ataman ve Efes, Messina’nın Bologna’sı, Obra’lı Panatinaikos ve Fenerbahçe, Pini Gherson’lu Maccabi Tel Aviv gibi ıcon olarak EuroLeague tarihinde yerini alacak.

Birlikteliğe geri dönersek Erdem Hoca, böyle winner bir kültürü devam ettirmek için imzayı attı.

Geçen sezonu baz alırsak, Larkin-Micic duosuna eklenen Clyburn ile, üçlü taç yapması beklenen Efes, EuroLeague’i 11. sırada bitirerek play-off yapamadı ve büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

BASKIYI YÖNETMEK

BSL’de gelen şampiyonluk olmasa gerek sahaya yansıyan oyun gerek Avrupa’daki hayal kırıklığı, Efes için Türk Lirası gibi devalüasyona uğradı denirdi!

Bu durum yaşansaydı Erdem Can’ın işi daha kolay olurdu. En azından 1 yıl, üstündeki baskının kuvveti düşük kalırdı.

Şimdi baskısı bir tık fazla ama olağanüstü kötü bir sonuç almadığı sürece ilk yılın günahı olmaz!

İlk hedefi EuroLeague play-off’u, BSL şampiyonluğu ve Türkiye Kupası olması lazım. Avrupa’da son 8’den ötesi olursa büyük başarı olur.

Elinde Clyburn-Larkin-Elijiah Braynt-Rodrigue Beaubois-M’Baye-Tyrique Jones-Doğuş Özdemiroğlu ve Erten Gazi gibi isimler var. Derek Wills ve Erkan Yılmaz iddiaları var ve de Micic NBA’ye gitmeyip takımda kalma olasılığı var.

Yeril rotasyona 2 sağlam ekleme, Micic’in gitmesi durumunda şutör bir oyun kurucu, bir dört ve beş numara ile çok iyi bir rotasyona sahip olur.

Önemli olan baskıyı ve kendisinden istenilen başarıyı iyi idare etmesi.

OYUN ANLAYIŞI…

Oyun olarak Efes’e çeşitlilik kazandırır. Yaratıcı hücum setleri ve sert bir savunma anlayışı var Erdem hocanın.

Can, kontrollü bir basketbolu sever ama bu kesinlikle Saras ile aynı değil. Düzeni seven bir koçtur. Oyuncularına sorumluluk alacağı zamanı öğretir ve onlara özgürlük de tanır.

Ataman’ın kısalarının üstüne kurulu, hızlı ve savunmanın geri planda kaldığı basketbol anlayışında eksik kalan noktalara CAN suyu olur.

Ayrıca yardımcı koçluktan gelen oyuncularla iyi diyalog kurma işini de Ergin hocaya göre daha iyi yapar.

Tabii yıldız egosu idaresinde nasıl olur? Hep beraber göreceğiz…

RİSK HER ZAMAN VAR

Erdem Can bu sene Türk Telekom ile baş antrenörlük senesinin ilk döneminde iyi işler başardı.

EuroCup’ta Final, Türkiye Ligi’nde normal sezon birinciliği ve sahada oyuncularının basketbol izleyicisini keyiflendiren oyunu…

3-1’lik Karşıyaka şoku yaşamayıp BSL’de final oynasaydı büyük başarı, şampiyon olsaydı çok büyük başarı elde etti derim. Hele EuroCup’ı kazansaydı. Can’ın hikayesini konuşuyor olurduk.

Avrupa basketbolunun 1 numarası Obradovic ile 7 yıl. 1 yıl Kokoskov ve NBA’de Utah Jazz’de Quin Snyder’in asistanlığındaki tecrübesi sonrası Ankara’da geçirdiği 1 yıl Erdem Hoca için taktire şayan bir başarı.

Erdem Can Efes ile yeni bir hikâye yazabilir. Belki bu romana bile dönüşebilir. Belki de bir denemeyi bile bulamaz. Fakat oyun felsefesi, koçluğu, efendi kişiliğiyle hocamızın kaliteli bir kumaşı var.

Oyuncu tercihi, ego ve baskı yönetimini başarırsa bu hikâye kötü olmaz.

Başarıya aç ve hırslı bir kişi çevresini de fresh gösterir.

Belki Telekom’da 1 yıl daha kalsaydı ve öyle gelseydi bunları söylemezdik.

Başarılar yüreği güzel insan…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları