Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engellilere 2022 EKPSS Online Ücretsiz Kurs

İstinye Üniversitesi'nin tüm engelli gruplarını kapsayan ve özellikle görme engelli bireyler için 24 Nisan 2022 de yapılacak olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) Sosyal sorumluluk kapsamında Online olarak ücretsiz sınava hazırlık kurs hizmeti vermektedir. EKPSS Sınav başvuru tarihleri 27 Ocak - 15 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığı veya bireysel olarak 27 Ocak 2022 tarihinde saat 14.30'dan itibaren başlamıştır. ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından da yapabilecekler.

Sınava başvuruda HES kodu bilgisi alınacağından adayların, sınav başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylar, HES kodunun nasıl edinileceği bilgisine Sağlık Bakanlığının https://hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2022-EKPSS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar kılavuza ÖSYM'nin sayfasından Kılavuz, Tablolar ve Başvuru Bilgilerin den ulaşabilirler.

 İstinye Üniversitesinin yapmış olduğu EKPSS online ücretsiz kurs Blackboard LMS sisteminden yapılıyor. Başvuru için izlemeniz gereken yol engelsiz@istinye.edu.tr mailto:engelsiz@istinye.edu.tr  adresine Ad Soyad, Cep Telefon Numaranız, Mail Adresiniz ile Engel Durumunuzu belirten mail atmanız gerekmektedir. Sonrasında sizi uzaktan eğitim merkezi sistemine (UZEM) dahil edileceksiniz ve sizlere gelen bilgi doğrultusunda sisteme giriş yaparak canlı veya video ile de ders dinleme imkanınız olacak, ayrıca test çözme imkanı da sağlanacaktır.

YÖK tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri kapsamında İstinye Üniversitesi 3 kategoride toplam 6 bayrak ödülü almaya hak kazandı.   

Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere 3 farklı kategoriye sahip olan 2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri; ödül alan üniversitelerin rektörlerinin, Mekânda Erişilebilirlik ödülleri kategorisinde 3 Turuncu Bayrak ödülünün sahibi olan İstinye Üniversitesi, aldığı 2 Yeşil Bayrak Ödülüyle Eğitimde Erişilebilirlik kategorisinde en iyi 14 üniversite arasında yer aldı. Sosyokültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik kategorisinde Mavi Bayrak Ödülünün de sahibi olan İstinye Üniversitesi; 111 başvuru arasından yapılan değerlendirmede ilk 6 arasında yer almayı başardı. Bunlar: Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak) Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize Turuncu Bayrak verilmektedir.

2) Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere Yeşil Bayrak verilmektedir.

3) Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerde erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversiteye Mavi Bayrak verilmektedir.

İstinye Üniversitesinde 27 engelli öğrencisi 2022 de eğitim ve öğretim yılında eğitim hayatına devam etmektedir. Bu zamana kadar üniversiteden toplam 7 engelli öğrenci mezun olmuş.

Üniversitenin başlatmış olduğu Işık Ol adlı projenin uygulanmasında gönüllülük esastır. Proje faaliyetlerine yönelik gönüllü öğretmenler, İstinye Üniversitesi akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve öğretmenler gönüllü olanlardan tercih edilmektedir. Toplumumuzun büyük bir eksikliğine cevap veren bir proje girişimidir. Diğer engel gruplarına yönelik EKPSS kursları olmasına rağmen görme engellilerin eğitimine uygun ve erişilebilir bir kurs bulunmamaktadır. Engel grupları arasında da EKPSS'ye erişim konusunda daha fazla dezavantajlı durumdadırlar.

Görme engelli öğrencilerin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavlarına daha iyi hazırlanması için onlara ücretsiz destek sağlayacak olan bu proje oldukça önemli bir toplumsal hizmet sunmaktadır. Ayrıca bu çalışmalara gönüllü olarak katılan üniversite öğrencileri özellikle toplumsal sorumluluk bilinci ve farklı bireylerle iletişim becerilerini geliştirebilmektedirler.

Bu projenin temel amacı, gönüllü üniversite öğrencilerinin, akademisyenler ve idari personelin desteğiyle mezun veya öğrenim hayatına devam eden görme engelli öğrencileri Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavlarına (E-KPSS) hazırlamaktır. E-KPSS Kursu Projesi, aynı zamanda engelli bireylerin, sosyal, kültürel, ekonomik, eğitim, mesleki hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirmeyi, sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerden gerçek anlamda faydalanabilmelerini, karşılaştıkları ayrımcılığın ortadan kalkmasını engelli bireylere yönelik farkındalığı artırmayı ve engelli bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamayı amaçlar.

* Ortaöğretim, Ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyindeki görme engelli öğrencilerle iş birliğini güçlendirerek üniversite öğrencileri ve görme engelli bireyler arasındaki eğitsel birlikteliğin güçlendirilmesi,

*             Erişilebilirlik sorunları nedeni ile kursa gidemeyen görme engelli öğrencilerin hem sosyal hem de akademik gelişimlerine katkıda bulunmak,

*             Üniversite öğrencilerinin görme engellilere bakış açısını olumlu yönde geliştirmek.

*             Görme engelli öğrencilerin bütün derslerini ve deneme sınavlarını erişilebilir hale getirmek,

*             Eğitim öğretimde üniversite öğrencileri ile başarıda iş birliği sağlamak,

*             Görme engeli bulunan, sosyal ve ekonomik düzeyi düşük, akademik alanda başarılı öğrenciler öncelikli olarak hedeflenmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları