Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engelliler 'Protez'siz kaldı

Türkiye''de engelli bireylerin protez ihtiyaçları SUT (Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Tebliği) tarafından genelge ile belirlenip Resmi Gazete''de yayınlanıyor. Tabii ki SUT Tebliği sadece protez ve ortez fiyatlarını belirlenmesinde değil tüm sağlık hizmetindeki ihtiyaç kalemlerinin fiyatlarındaki güncellemeyi sağlamaktadır. Bu tebliği protezler için 2013 tarihinden sonra 2022 tarihine kadar hiç yenilenmedi. Arada kalan 9 sene boyunca devlet tarafından protezlerde hiçbir fiyat artışı maalesef yapılmadı. Yıllardır engelli bireylerin seslerini ve ihtiyaçlarını gerek mail yolu ile gerekse gazete köşelerinde duyurmaya çalışıyoruz. Çalışıyoruz ki engelli bireylerin sesi olalım onların sorunlarını dile getirelim ve ihtiyaçlarını gerekli yerlere hızlı ve doğru bir biçimde iletelim ki, gerekli merciler hızlı bir şekilde düzenleme yapılsın ve mağduriyetler giderilsin. Ben 30 yıldır protez kullanıcısıyım. Devletten rapor ile protez aldıktan sonra, belli zamanlarda devlet yetkilileri örneğin her yıl arayıp protezinizden memnun musunuz? bir şikayetiniz var mı? ya da bir isteğiniz var mı? diye bir kişi bile aramıyor, neden? Sorunlar giderilmedikten sonra, kendilerine verilen mevki, yetki ve makamında bir önemi kalmıyor. Şöyle güzel bir söz var bilgisi olanın mevkisi yok, mevkisi olanın bilgisi yok.

9 Şubat 2022 tarihinde SUT Resmi Gazete ile de yayınlanıp güncel fiyatlar devreye girmiştir. Şimdi gelin birde protez fiyatları ile ilgili biraz karşılaştırma yapalım.

2013 Yılında Kalça dez. Protezi 3.500-TL karşılığı 1.498-Euro. Bilindiği gibi bu tür malzemelerin hepsi ve ham maddesi de dahil yurt dışından gelmekte.

2022 Yılında Kalça dez. Protezi 6.799-TL karşılığı 437-Euro. Şimdi yetkililere sorsak şöyle bir cevap ile karşılaşacağımı duyar gibiyim 2013 Yılında 3.500-TL olan SUT daki değer %94 oranında arttırılarak 6.799-TL''ye çıkarıldı, buda %100''e yakın bir değişikliğe denk geliyor daha ne yapalım. Fakat işin aslı şu şekilde %94''lük artışın 9 seneye böldüğümüzde 3.300-TL''nin bir yıllığı 366,66-TL gibi rakama denk gelmekte.

şimdi güncel hayattaki fiyatlara. Örneğin Ottobock markalı elektronik bir diz eklemi (C-Leg) aldığınızda bu 3. nesil olsun fiyatı 20 Bin Euro, 4.nesil fiyatı 40 Bin Euro ve en son kullanılan 5. nesil fiyatı ile 70 Bin Euro dur. Ayrıca diz eklemleri araba gibi 5 yıl veya 8 yıl sonra nesil farkı oluyor ve daha önceki seri (nesil) artık üretimden kalkıyor. Bunun yanı sıra üretimden kalkınca da ilerleyen zamanlarda parça tedariğinde de zorluklar yaşanıyor. Parça bulunmadığı için ne tamir yaptırabiliyorsunuz ve de tabiki bakımda olmuyor. Açıkçası diz eklemi kullanılmaz hale gelip hiçbir işe yaramıyor.

diyeceksiniz sonuç olarak ne oluyor. 10 yıl ve daha önce protez yaptırmış olan, devletin karşıladığı protezlerin alımı 2022 de imkansız hale geliyor. Devlet 44 Bin TL karşılıyor ve olurda 3. nesil bir diz eklemi bulur iseniz bugünkü kur ile 20 Bin euro = 310 Bin TL''den devlet desteği 44 Bin TL. Kalan tutarı 265 Bin TL verdiğinizde alabiliyorsunuz ama sevinmeyin çünkü 265 Bin TL verseniz dahi alamıyorsunuz. Çünkü 3. nesil olduğundan ürün üretilmiyor. Ayrıca bu fiyat da sadece diz eklemi, şayet engeliniz kalçadan ise buna bazı parçalarda eklenmiş olacak. Uzun lafın kısası protez kullanan engelliler koltuk değneğine mahkum ediliyor. Protez demek hayata adım atmak demek, protez demek özgürlük demek, protez demek medeniyet demek, protez demek gelecek demek, protez demek engelleri kaldırmak demek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları