Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engelliler ne yapmalı

Depremler korkutucu olabilir, ama sarsıntının kısa süre içinde sona ereceği unutulmamalıdır. Bu sırada ''''Çök-Kapan-Tutun'''' davranışı deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması, bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlike anlarında uygulanır. Eğer bina içerisindeyseniz depremi hissettiğinizde ayakta durmayın ve şunları kesinlikle yapmayın!

*Oradan oraya koşmayın.

*Balkona çıkmayın.

*Merdiven ve asansörleri kullanmayın.

*Pencere ve balkondan atlamayın.

Bedensel Engelliler;

*Tekerlekli sandalyedeyseniz, kendinizi sandalyeden yere atmayın.

*Tekerlek frenini devreye sokun, tutunun. Başınızı korumaya çalışın.

*Oturuyorsanız yerinizde kalın ve mümkünse kafanızı koruyun.

*Ayaktaysanız oturun veya düşmeyi engellemek için vücudunuza destek verin ve

başınızı koruyun.

*Gece yatarken protez gibi özel cihazlarınızı yakınınızda ve kolay ulaşabileceğiniz

bir yerde bulundurun.

Zihinsel Engelliler;

Zihinsel engelli kişiler durumlarına göre deprem sırasında kendilerini koruyabilir veya koruyamazlar. Kendini koruyabilecek konumda olanlar, sarsıntının başlamasıyla birlikte hedef küçültmeli ve Çök-Kapan-Tutun hareketini yapmalıdır. Bu davranışın öğrenilebilmesi için basit komutlarla ve sık aralıklarla tatbikat yapılması önemlidir.

Görme Engelliler;

Görme engelli kişi, deprem anında, bilmediği bir ortamdaysa ve yanında bir refakatçisi yoksa çevresindekilerden yardım istemelidir. Bu kişi, hedef küçülterek vücudunu korurken aynı zamanda refakatçisi veya kendisine yardımcı olabilecek herhangi bir kişi aracılığıyla, çevreden gelebilecek tehlikelere karşı da kendini koruyabilir. Yanında kendisine yardımcı olabilecek bir kişi olsun veya olmasın görme engelli bir kişinin deprem anında kendini koruması için en büyük silahı duyma yeteneğidir. Zira sarsıntı nedeniyle etrafında yıkılabilecek, üzerine düşebilecek veya başka herhangi bir yolla kendisine zarar verebilecek tehlikeleri her ne kadar göremese de olası tehlikelerden bazılarının habercisi olan sesleri duyabilir. Görme engelli kişi çocuksa, etrafındaki kişilerin yardımına daha çok ihtiyaç duyacaktır.

İşitme Engelliler;

İşitme engelli bir kişi deprem anında kendini korumak üzere hedef küçülterek Çök-Kapan-Tutun hareketini yapmalıdır. Diğer kişilerden farklı olarak işitme engelli kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu, bir yandan hedef küçültüp vücutlarını korurken, diğer yandan gözleriyle dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı sürekli alarmda olmaktır. Üzerlerine düşebilecek cisimler ile yıkılabilecek yapısal olmayan elemanlar, bu kişiler için en büyük sorunu teşkil etmektedir. İşitme engelli kişi çocuksa ve deprem sırasında okulda bulunuyorsa, öğretmenlerinin ve diğer okul görevlilerinin yönlendirmelerine harfiyen uymalıdır. İşitme engelli kişinin, afet anında varlığını başkalarına duyurabilmek için kullanmak üzere düdük veya benzer bir aleti üzerinde veya yakın bir yerde bulundurması yararlı olacaktır.

Tahliye;

Engelli kişilerin sarsıntı bittikten sonra içinde bulundukları yapıdan tahliye olması gerekir. Eğer engelli kişi bulunduğu yapıyı tek başına terk edemiyorsa tahliye işlemi diğer kişilerin yardımıyla yapılmalıdır. Farklı engelli gruplarına göre bu süreç farklı şekillerde gelişebilmektedir. Deprem sonrasında evinizi tahliye etmeniz gerekirse aşağıdakilere dikkat edin,

*Acil durum çantanızı yanınıza alın.

*Destek ağınızdaki kişilerle iletişime geçin.

*Yetkililerin hoparlör, radyo gibi çeşitli iletişim araçlarından yapacağı uyarılar doğrultusunda hareket edin (İstanbul Valiliği Afet Radyosu 103.0 MHZ).

*Koruyucu giysiler ve sağlam ayakkabılar giyin.

*İlaç, kimlik gibi kişisel eşyalarınızı yanınıza alın.

*Evinizi kilitleyin.

*Yetkililerin belirlediği tahliye yollarını kullanın.

Yukarıdaki bilgilere lütfen önem gösterelim ve tedbir alalım.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları