Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engelli otomobili almak hayal oldu         

BİR zamanlar sloganda denildiği gibi ''Hayal di gerçek oldu'' işte yazı başlığımızda sonunda maalesef gerçek oldu. 2017 tarihinde değiştirilen kanun neticesinde Engelli Otomobil alımlarında para limiti getirildi. 2017 öncesindeki kanun 1600 cc motorlara kadar araç alımında marka farketmeksizin rahatlıkla engelli bireyler ve aileler ihtiyaçlarını gidermek için araç alımı yapabiliyordu. Biliyorsunuz engelli birey ve ailesi için otomobil çok önemli.

Devlet ve kurumları engelli bireylerin erişebilirliliğini sağlamakla yükümlü, yasa koyucu ve düzenleyici durumundadır. Birleşmiş Milletler ile Engelli Hakları sözleşmesini Türkiye 2007 yılında imzalanmış ve 3 Aralık 2008 yılında da devreye girmiştir. Maalesef ki her 4 ila 5 yılda bir yerel yönetimlerdeki erişebilirlik kanununun merkezi sistemde ötelenmesi neticesinde, engelli bireylerin yapısal düzenlemelerdeki erişebilirlik sorunları da ertelenmiş oluyor. Bu öteleme toplam 4 defa olduğundan dolayı, sonuçta kaybedilen 16 yıl olmuştur. Bu sorunlar, halının altına süpürülmeseydi evrensel doğrultuda sistematik bir çalışma ile engelli bireyler için erişebilirlik konusu da bu zamana gelindiğinde en üst düzeyde ve sorunsuz işliyor olacaktı.

Engelli otomobil alımına, 5 Ocak 2022 de bu köşemizden ''Engelliler Otomobil Alabiliyor mu?'' başlıklı yazımızda değinmiştik. Aradan 3 aylık bir süreç (ilk çeyrek) geçmiş oldu ve 2021 yılında alım limiti olan 330 bin TL iken  2022 yılında 450 bin TL ye çıkarıldı. Ocak 2022''deki yazımda da belirttiğim gibi, daha 6. ay (ikinci çeyrek) yaklaşmamışken, şu anda (Nisan 2022) engelli birey ihtiyacını görebilecek otomatik vitesli bir otomobil maalesef fiyat limitinden ötürü alamıyor.  

2017 den bu yana çıkarılmış olan bu (limit sınırı) kanunun yanlış olduğunu defalarca anlattık ve dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulamanın olmadığını söyledik. Bu uygulamanın (sistemin) yanlışlığı zaten her yıl yaşanan araç liste fiyatlarının yükselmesinden ötürü mağdur olan engellilerin şikayetlerinden de anlaşılmaktadır. Bir an önce yetkililerden ve tek karar merci olan Sayın Cumhurbaşkanımızdan engelli bireylerin engelli otomobil alım şartlarındaki değişikliğin yapılması beklentisiyle birlikte taleplerde şu doğrultudadır;

 

Beş yıl satılamaz kaydı ile devam edilmesi, 1600 cc motor hacmi ve/veya daha küçük olan otomatik veya düz vitesli (engel durumuna uygun) marka farketmeksizin alım yapabilmeleri. (5 yıl önceki sistem) Bunun doğrultusunda gelişen ve ilerleyen otomobil dünyasındaki elektrikli araçların çıkması ve ülkemizdeki gelecek zaman diliminde kullanımının artmasından doğacak olan modeller içinde, yasada engelli bireylerin 050 ile 350 KW arası elektrikli otomobil alımlarının düzenleme kapsamında dahil edilmesi hususunun doğduğu da aşikardır. 2017''den bu yana 5 yıldır liste fiyat limit sınırı ile uğraşan engellilerin seslerinin, yetkililer tarafından duyulması ve gerekli değişimin yapılması çok büyük önem arz etmektedir.  

25 Nisan 2022 deki otomatik vitesli araçların başlangıç liste fiyatları:

Opel Corsa 1.2 AT8        -  469 Bin TL

Opel Crossland 1.2 AT6 -  556 Bin TL

Toyota Yaris Dream Multidrive   - 457 Bin TL

Toyota Corolla 1.5 Vision Multidrive - 432 Bin TL

Clio Touch 1.0 X-Tronic  - 376 Bin TL

Taliant Joy 1.0 X-Tronic  -  401 Bin TL

Megan Joy 1.3 EDC         -  502 Bin TL

Peugeot   208 1.2 EAT8  -  460 Bin TL

Peugeut 2008 1.2 EAT8  -  640 Bin TL

Citreon C3 Feel 1.2 EAT6 - 454 Bin TL

Citreon C4 Feel 1.2 EAT8 - 603 Bin TL

 

Limiti tutan engelli bir araç alındığında, hacim olarak küçük olduğundan tekerlekli sandalyeyi bagaja koyduğunuzda, maalesef bagaj da çanta vb. gibi eşyalar için yer kalmamış oluyor.  

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları