Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engelli aylıkları yeterli alabiliyor mu?

Şubat 2022 tarihinde T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından engelli aylıklarının artışı ile ilgili bilgi geldi. %40-69 Engelli Aylığı 661-TL ''den 865-TL ''ye, %70 ve üzeri 991-TL''den 1.298-TL''ye yükseltildi. %40-69 ve %70 ile üzeri engelli olan aylıklarındaki artış oranı %31''dir.

Kıymetli bir okuyucumuzdan 09.03.2022 tarihinde tarafıma şöyle bir mesaj ulaştı.

ayında oğlumun yaşı 18 olduğu için başvuru yaptığımız bir yerden engelli raporumuzun yenilenmesi gerektiği söylendi. Daha önceden bulunan %90 ağır engelli raporumuzla Devlet Hastanesine tekrar yenilemek için gittik ve heyete girdik. Heyetten çıkan rapor sonucu %85 bağımsız olarak verildi. Bedensel engelli, belden aşağısı felç olan oğluma verilen raporu istemiş olan kuruma ilettik. Daha önceden almış olduğumuz evde bakım ücreti, raporda bağımsız yazdığı için kesildi. Bizde raporda bağımsız yazdığı için itiraz ettik. İtiraz sonucunda rapor %90 kısmi bağımlı olarak rapor yenilendi. Evde bakım ücretinden yararlanmak için raporda tam bağımlı yazması gerekiyormuş. Oğlum 19 yaşına girdi, sipinabifida''lı (Spina bifida, omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği ve omurilik ve ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı bir durumdur. Spina bifida terimi Latinceden gelir ve "ayrık" veya "açık" omurga anlamına gelir. Bu kusur, hamileliğin ilk ayının sonunda, bir bebeğin omurga ve omuriliği gelişirken ortaya çıkar.) hastalığı bulunmakta. Çoğunlukla bu hastalıklarda birine ihtiyacı duyuluyor ve okula bile ben götürüyorum. Kıymetli annemizin sorununu genellikle başka ailelerde yaşamaktadır. Bu sebepten dolayı gerekli resmi kurum ve kuruluşlar tüm bireyleri grup olarak değil, bireysel olarak incelemesi ve kişiye göre sorunları çözmesi gereklidir. 2022 tarihinde açıklanmış olan ücretlere istinaden ailelerinin aylık gelir hesaplamaları açısından verileri paylaşıyorum.

Kişi başı gelir 4.250-TL''nin 2/3''sinin altında olması durumunda kişi evde bakım maaşı alabilir. Agi''nin kalkması ile gelir sınır hesaplaması yapılacak olursak, 01.01.2022 - 31.12.2022 tarihleri arasında 2022 aylığı için muhtaçlık sınırı/kişi başına düşen aylık gelir sınırı 1.417,80-TL olmuştur.

3 kişilik bir aile de 01.01.2022 - 31.12.2022 tarihi arasında evde bakım aylığı için muhtaçlık sınırı /kişi başına düşen aylık gelir sınırı ise 2.835,60-TL olmuştur.

Net asgari ücret 4.253,40-TL / 2022 aylığı için üçte biri 1.417,80-TL / Evde bakım ağlığı için üçte ikisi 2.835,60-TL. Hane için hesaplamalar yapılırken kişi başına düşen gelir kriteri dikkate alınmalıdır.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarında şöyle diyor: "Engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerimizi insan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürütüyoruz."

ufak ufak örneklendirmeler yapalım. Aile hasbelkader engelli çocuğunun ulaşımını sağlamak için bir engelli otomobili almış ise bu gelir kriterine takılıyor ve evde bakım aylığı alamıyor. Anne veya babadan biri SGK''lı bir işe girip çalışmaya başladığında, şayet engelli birey adına evde bakım ücreti var ise hemen sistemden bağlanmış olan ücret kesiliyor. Çünkü SGK ile işe başladığından gelir kriteri yükselmiş oluyor. SGK''lı başladığı işten 15 gün sonra ayrılırsa, engelli çocuğun tekrar aylık alabilmesi için başvuru yapılsa bile 2 ay dan önce bağlanmıyor. Burada verilen 865-TL ve 1.298-TL''lik ücret zaten engelli kişinin ihtiyaçlarını karşılamıyor bile. Yetkililer sadece geliri hesaplamakta ama giderleri hiç göz önüne almıyorlar. Aileler bu konuda çok mağdur, raporlarda yarı bağımlı yazdığı içinde ödeme yapılmıyor. Yarı bağımlı yazan raporlar içinde ödeme yapılması gerekli. Kaldı ki en önemli husus engelli birey rapor ile kendini tescillemiş ise artık ailenin gelir kriterine bakılmaksızın kendisinin (şahsının) gelir kriteri baz alınması gereklidir. Çünkü engelli bireylerin normal insanlardan farklı araç, gereç ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ürün/malzemelerin fiyatları daha yüksek fiyat ile temin edilmektedir. Bu sebepten ötürü de her insan nasıl farklı ise her engelli bireyin ihtiyaçları da farklılık göstermektedir. ''İnsan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürütüyoruz'' sözünün yerine getirilmesini engelli bireyler ve aileler beklemektedirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları