Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Engelli Atamaları yapılıyor mu?

 

 Engelli olmak Dünya''nın hemen hemen her yerinde zor bir süreçten, psikoloji''den ve yaşantıdan geçmek demektir. Süreç, önce insanın bunu kabullenmesi ile başlamakta. Bunu kabullenmek için öncelikle iradenizin ve psikolojinizin sağlam olması çok önemli. Bu konularda ailelere de büyük fedakarlıklar düşmektedir. İçe kapanmamak, sosyal olmak bireyin özgüveni güçlendirip hayatta dik durmasını sağlar.

 Tabiî ki bu süreçte Devlet''in Yasalarında engelli bireylerin sorunlarını anlayabilmesi, hükümetlerinde bu doğrultuda engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için yasal düzenlemelerin zaman kaybetmeden yapılması çok ama çok önem arz etmektedir. Bunu yapmayanlar medeniyet ''den uzaklaşmış ve kalpleri körelmiş insanlardır.        

Önce insanlara yapılamayacak projelerin, hayallerini kurdurup bir umut vermek ve sonrada o hayali yıkmak (yapmamak) en kolay yol olsa gerek. Hayal deyince, bir zamanlar dillerde dolaşan şu sözleri hatırladım; Hayaller Paris, yaşantım Somali ve Mokali Mokali … 

Tekrar buradan Sn. Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza ve Millet Vekillerimize seslenmiş olalım. Engelli bireyler eğitimlerini zaten zor şartlarda devam ettirdikten sonra mezun oluyor ve kamu da çalışmayı dört gözle bekliyor. Kanun ile de zorunlu olan çalışma süreçlerini lütfen ötelemeyiniz.

Sizlerinde bilmesini istediğim ve sosyal medyadan takip ettiği ''''Engelliler Platformu''nun''''  açıklamasını paylaşmak istedim.     

 Engelli Memur Adayları olarak Engelli Bireylerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için en önemli gereksinimleri İSTİHDAM''dır.

2002''den beri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan''ın engelli bireylere verdiği önemi gerek istihdam gerek muhtaç durumdaki Engelli bireylerin bakımı ile ilgili SOSYAL DEVLET anlayışının ve POZİTİF AYRIMCILIK ilkesinin olduğunu görmekteyiz.

2018 den önce yüksek kadrolarla yapılan atamalar ile engelli bireyler hayata tutunup,  TÜRKİYE''mizin gücüne güç katmak için canla başla çalışmış, ülkemizin gelişmesinde etkili rol almışlardır.

Lakin 2018 den sonra her yıl sınava giren aday sayısı artmakta olup YÜKSEK ATAMA yapılmamasından dolayı yığılma olmuş (bilhassa ÖNLİSANS düzeyi) ve bu durum engelli bireyler için gelecek kaygısına sebep olmuştur. Bu dönemde yapılan düşük atamalar branş bazında açılamayan kadrolara sebebiyet vermiştir. (Engelli Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği, Gıda Teknikerleri, Bankacılar, Sağlıkçı ve Diyetisyenler, Hafızlık Şartı gibi)

Engelli istihdamını Kamu ve Özel Sektör olarak ayırdığımızda, bilhassa Özel sektördeki engelli bireylerin iş hayatındaki yaşadıkları sorunlar ve zorluklar asla gözardı edilmemelidir. Özel sektör işletmelerinde en çok rastladığımız problem engelli bireyi engelli statünde değil sağlıklı birey olarak çalıştırma isteğidir. Bu durum hem engelli birey açısından hem de özel sektör işletmeleri açısından büyük sorun teşkil etmektedir.

Genel olarak baktığımızda özel sektörün engelli bireyi çalıştırmama isteğini ortadan kaldırılması için gereken iyileştirmeler yapılmalı ya da Engelli Bireylerin Kamuda İstihdam edilmesi için ATAMA SAYILARININ ve KAMU ile ÖZEL SEKTÖRDEKİ %3 olan ENGELLİ  KOTASI''nın %6 OLARAK ARTIRILMASI gerekmektedir.

24 Nisan 2022 EKPSS''ye giren memur aday sayısı 95.017 kişidir. Bu sayı EKPSS kura atamaları ve EKPSS 2020 atanamayan memur adayları ile birlikte yaklaşık 150.000''i bulmaktadır.

2022 Engelli Memur Atama Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan''ın "4B statüsündeki sözleşmeli memurlardan doğan %3 kota ile 12.000 Engelli Memur kadrosunu istihdama açtık." sözüne binaen Tüm Engelli Memur Adayları olarak atanıp devletimize hizmet etmeyi sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve siz değerli milletvekilimizden talebimiz, nitelik kadrolar göz önüne alınarak adaletli kadro dağılımı ile 20.000 ENGELLİ MEMUR ve 5.000 ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMASIDIR.

Not: 19 Eylül Aziz Vatanımız uğruna her şeylerinden vazgeçerek, kanlarını, canlarını feda eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tarihe altın harfler ile destanlar yazan Kahraman Gazilerimizin 101. yılı kutlu olsun. Saygı ve Minnet ile anıyorum.   

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları