Enerjide büyük kriz kapıda! Sektör kaynakları böyle uyardı!

Enerjide büyük kriz kapıda! Sektör kaynakları böyle uyardı!
Yüksek enflasyon kendini enerji sektöründe göstermeye devam ediyor. Sektör kaynakları ise iktidarın vadettiği ödemeleri alamadıklarını belirtti. Konuya ilişkin konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Sanayi ve konutta elektrik sıkıntısının yaşanacağını" ifade etti.

Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret, İşletme Hakkı Devri, Varlık Satışı gibi özelleştirme modelleri ile özel şirketlerin hakim olduğu enerji sektörü büyük bir krizle karşı karşıya kaldı.

AKP’nin ucuz ve kaliteli olacağı vaadiyle özelleştirilen ve yurttaşların sınırlı kazançlarının aktarıldığı enerji sektörü son 10 yıl içinde büyük bir çıkmaza girerken, sektör kaynakları iktidarın vadettiği ödemeleri alamadıklarını belirtti.

DESTEKLEME ÖDEMELERİ 

Gerçek Gündem''in haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Kapasite destekleme mekanizmasında yaşanan sıkıntıyla birlikte AKP iktidarının ucuz, kaliteli olacağı vaadiyle yaptığı yanlış özelleştirme, enerji sektörünü büyük bir çıkmaza soktu. 2022 yılının başından bu yana borç yükü artan özel dağıtım şirketleri iletim bedeli ödemelerini Türkiye Elektrik İletim A.Ş''ye (TEİAŞ) yapamadı. TEİAŞ da kapasite destek mekanizması kapsamındaki ödemeleri finansal sıkışıklık yaptığı gerekçesiyle özel üretim şirketlerine yapmadı. Milyarlarca lirayı bulan ödemelerin yapılmaması sektörde büyük bir açmaza neden oldu. Arz güvenliği sağlanması amacıyla yapılan kapasite mekanizması destekleme ödemeleri yapılamaz duruma gelmiştir" dedi.

''SANTRAL SAHİPLERİ MAĞDUR''

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ödemelerinde büyük bir kriz yaşandığını belirten Akın, "Son günlerde bizim de sektörden aldığımız bilgiler büyük bir krizin açık ve net yaşandığını gösteriyor. Üretim tedarik şirketleri, üreticilere bildirim yaparak aylık YEKDEM ödemelerinin yapılmayacağını ve ödemelerin finansal gelişme yaşanması halinde ödeneceği bilgisi veriliyor. Normalde bu ödemelerin günü gününe yapılması gerekir. Ancak bu ödemelerin yapılmaması santral sahiplerini mağdur ediyor" ifadelerini kullandı.

"AKP, OLUP BİTENİ SEYREDİYOR"

Türkiye''de önümüzdeki günlerde enerji krizinin yaşanacağını belirten Akın, "Türkiye''de yönetilemeyen enerji politikasıyla birlikte kontrolü kaybetmiş bir Enerji Bakanlığı var. Yanlış enerji politikalarıyla birlikte enerji arz güvenliği tehlikeye giriyor. Bu durumda ne elektrik faturalarında düşüş olur ne de arz güvenliği sağlanır. Enerji sektöründe kriz giderek büyürken AKP olup biteni seyrediyor" diye konuştu.

"SANAYİ VE KONUTTA ELETRİK SIKINTISI YAŞANACAK"

Sanayi ve konutta elektrik sıkıntısının yaşanacağını söyleyen Akın, "Enerji politikaları orta ve uzun vadeli şekliyle planlanır. Fakat geldiğimiz noktada plansız, programsız bir enerji politikası ortaya konuldu. Bunun maliyeti ve sıkıntıları vatandaşın sırtına yüklendi. Türkiye''de geldiğimiz noktada elektrik arz güvenliği tehlikeye girdi" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar