Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisinden kimler muaf olur?

Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisinden kimler muaf olur?
Son zamanlarda birçok vatandaş tarafından emlak vergisinin nasıl ödeneceği merak konusu oldu. İnsanlar internette emlak vergisinin nasıl ve ne zaman ödeneceğini araştırıyor. Peki Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisinden kimler muaf olur?

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemelerinin zamanı ve nasıl yapılacağı, ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Birçok ev sahibi internette emlak vergisi hakkında araştırma yapıyor. Peki Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisinden kimler muaf olur?

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan ve mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksiti ise kasım ayında alınıyor. Toplamda yılda iki eşit taksit ödeniyor. 2024 yılı emlak vergisinin ilk taksitinin son ödemesi ise 31 Mayıs Cuma günü yapılacak.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi, gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenir. Bazı belediyeler için ödeme işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme cezası uygulanır. Geciken her ay için ödeme tutarının yüzde 2,5'i kadar bir ceza kesilir. Ayrıca, 2024 yılı için emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi, geçen yıla göre yüzde 29,23 oranında artırılmıştır.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLUR?

Emlak vergisinden muafiyet, belirli koşulları sağlayan kişiler için geçerlidir. Bu kişiler arasında brüt yüzölçümü 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan engelliler, hiçbir geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri bulunmaktadır.

Ancak, muafiyet koşullarının her kişi için ayrı değerlendirildiği unutulmamalıdır. Ayrıca, emlak vergisinden muaf olmak için gerekli belgelerin belediyeye ibraz edilmesi gerekmektedir. Eğer belgeler ibraz edilmezse, vergi muaflığından yararlanılamaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar